Waar vind ik de beste behandeling?

101 vragen over - plaatjeWaar vind ik de beste behandeling?

De beste behandeling  van T1D is volledig afhankelijk van de persoonlijke wensen en verwachtingen van de patiënt, of de ouders van de patiënt. Maar er zijn wel degelijk een aantal criteria waar de behandeling aan moet voldoen. Direct na de diagnose start de behandeling en al zeer snel zal je in contact komen met een internist, een diabetesverpleegkundige (DVK), een diëtist, soms een kinderarts en in sommige gevallen zelfs een psycholoog. Deze professionals zullen erbij helpen dat de patiënt (of de ouders) binnen korte termijn volledig begrijpt wat er aan de hand is, welke behandeling wordt gegeven en wat er wordt verwacht.

Dat is allemaal niet zo simpel! Er komt nogal wat op je af na zo’n diagnose en T1D is een complexe aandoening die je niet in een paar uur tijd kunt begrijpen. Daarom is het belangrijk dat er een prettige en open gesprek mogelijk is met zowel de arts als de DVK. Vertrouwen is van groot belang, je moet je zeker voelen en het idee hebben dat al je vragen serieus worden genomen en er adequaat op wordt gereageerd. Gelukkig nemen de meeste DVK’s alle tijd, zeker in het begin, en stellen zich uiterst behulpzaam op. In de beginfase  of als er een moeilijke  fase aanbreekt, zijn er telefoonnummers beschikbaar voor noodgevallen en daarnaast is de DVK meestal goed per mail te bereiken. Bij twijfel zal zij altijd overleggen met de arts en direct de noodzakelijk informatie delen.

Bovenstaande punten zijn essentieel voor een ‘goede behandeling’. De arts, de DVK en de patiënt vormen samen een team waarin elk lid zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. Het is dus van het grootste belang dat de communicatie tussen de patiënt en behandelaars open en eerlijk verloopt.


Ben je benieuwd naar alle vragen? Ze staan hier op een rijtje!