Wat zijn de symptomen van diabetes?

101 vragen over - plaatjeWat zijn de symptomen van T1D?

Iemand die Type 1 Diabetes krijgt vertoont verschillende kenmerkende symptomen. Niet iedereen vertoont altijd alle symptomen, of allemaal tegelijkertijd.

– Apathie, moeheid
– Sufheid
– Adem ruikt naar aceton
– Misselijkheid
– Overgeven
– Buikpijn
– Heftige dorst
– Hongergevoel
– Gewichtsverlies
– Wazig zien
– Extreem veel plassen
– Suiker in de urine
– Kussmaul ademhaling (soort hyperventilatie)

Deze symptomen wijzen op een snel ontstane hyperglycemie (ook wel hyper genoemd). Meestal is dit het moment dat de diagnose gesteld wordt. De glucosewaarden zijn ernstig verhoogd, het lichaam doet er alles aan om het teveel aan suikers kwijt te raken. Als er niet wordt ingegrepen, kan de patiënt in een coma raken en zelfs overlijden. Het tegenovergestelde van een hyperglycemie is een hypoglycemie, in sommige gevallen is dít juist het eerste symptoom van T1D.

Afhankelijk van de leeftijd of de lichaamsbouw van de patiënt kan er soms enige twijfel zijn bij de behandelaars of de patiënt daadwerkelijk T1D heeft. Dit is snel op te lossen met een test naar antistoffen in het bloed. T1D is immers een auto-immuunziekte, er kunnen dus altijd antistoffen in het bloed worden aangetoond.


Kussmaul

Kussmaul-ademhaling is een op hyperventilatie gelijkende manier van ademhaling en treedt op bij ernstig ontregelde diabetes. Niet alleen de suikerstofwisseling, ook de vetstofwisseling is volledig ontregeld. Aceton en diaceetzuur komen in het bloed terecht, net als kooldioxide. Het lichaam doet er alles aan om deze schadelijke stoffen kwijt te raken. Met de extreem diepe ademhaling, trachten de longen het teveel aan kooldioxide te verwijderen.

Ketoacidose

Als deze hyperglycemische toestand te lang aanhoudt, dreigt een diabetisch coma (ketoacidose). Dat is een ernstige complicatie waarbij bijvoorbeeld ook de nierfunctie kan uitvallen. Het bloed wordt dik en zuurstofarm, dit noemt men verzuring. Als er niet wordt ingegrepen, overlijdt de patiënt. Dankzij de verbeterde behandelingsmethoden komt het diabetisch coma echter nog maar zelden voor. Een diabetisch (of hyperglycemisch) coma, ontstaat zelden binnen enkele uren. 


Benieuwd naar meer vragen en antwoorden? Je vindt ze hier!