Kan ik erg moe zijn van type 1 diabetes?

Moe is iedereen weleens en moe van het hebben van een chronische ziekte is zo af en toe heel normaal. Maar chronisch moe? Altijd uitgeput en energieloos, komt dat ook van T1D? Het komt in elk geval wel voor, en dat lijkt logisch. Zeker als het lichaam wat ontregeld is en de bloedsuikers continu pieken en dalen vertonen, heeft het lichaam heel wat te verduren. Tel daar het gebrek aan nachtrust (door nachtelijke hypo’s en hypers) bij op en je bent aardig op weg om héél moe en futloos te worden.

Energie is eigenlijk de oorzaak en het gevolg van moeheid bij Type 1 Diabetes. Je eet koolhydraten om energie te krijgen, maar van teveel koolhydraten (of te snelle koolhydraten), schiet je bloedsuikerwaarde omhoog waardoor je weer moe wordt. En dan ben je ook nog eens veel energie kwijt met nadenken wat je wel en niet moet doen, koolhydraten tellen en bezig zijn met alles wat bij Type 1 Diabetes hebben hoort.
Let op: deze moeheid moet niet worden verward met ziektes zoals CVS (tegenwoordig ME) of fybromyalgie waarbij ook een gebrek aan energie wordt geconstateerd. Dit zijn aandoeningen die geen directe (aanwijsbare) lichamelijke oorzaak hebben. In ‘ons’ geval kan Type 1 Diabetes de oorzaak zijn en is dat in veel gevallen ook. Twijfel je of je, naast T1D, toch last hebt van een ander soort moeheid? Neem dan contact op met een arts.