Kan ik friet eten met type 1 diabetes?

frietJa! Met Type 1 Diabetes kan en mag je alles eten. Maar, friet en insuline zijn vrij lastig op elkaar af te stemmen. Friet is gemaakt van aardappelen en bestaat vooral uit koolhydraten. Daardoor stijgt je bloedsuikerspiegel. Maar, doordat friet gefrituurd is, is het wel extra vet. Daardoor kost het je darmen meer tijd om voedingsstoffen (waaronder de koolhydraten) op te nemen. Hierdoor wordt de stijging van je bloedsuikerspiegel weer uitgesteld. De precieze timing daarvan is lastig te bepalen en is ook nog eens bij iedereen anders.

Hoe doe je dat dan? Uitproberen! Je diabetesverpleegkundige kan je adviseren waarmee je het beste kan starten: meerdere keren kleine hoeveelheden spuiten, of juist een square of dual wave toepassen. Ook een diëtiste, of andere mensen met Type 1 Diabetes, kunnen je van slimme adviezen voorzien.

Dit geldt trouwens niet alleen voor friet/patat. Ook voor pannenkoeken, peulvruchten, pasta en pizza geldt dat ze lastig af te stemmen zijn op de dosering van insuline. Zij staan gezamenlijk bekend als de vijf P’s.


Meer vragen over type 1 diabetes vind je hier.