Is de Freestyle Libre hetzelfde als een CGM?

Nee, de Freestyle Libre is geen Continue Glucose Monitor (CGM).

De CGM

De NDF definieert een CGM als een systeem dat iedere vijf minuten automatisch onderhuids de glucosespiegel meet en naar een ontvanger (pomp, telefoon of bijgeleverde ontvanger) toezendt. Een CGM kan alarmen afgeven bij een te lage of hoge waarde, en dient een paar keer per dag gekalibreerd te worden door een vingerprik. De meest gebruikte CGM’s zijn de Dexcom (in Nederland geleverd door Zkope Healthcare en Animas (Johnson & Johnson), de Freestyle Navigator II en de Enlite sensor van Medtronic, die samen werkt met hun pomp. Een CGM kan je veel inzicht verschaffen in je bloedglucosewaarden en kan zorgen voor beter diabetesmanagement.

Vergoeding van CGM

CGM systemen worden in Nederland onder stringente regelgeving door zorgverzekeraars vergoed, maar vallen binnen de klinische zorg. Dat wil zeggen dat ziekenhuizen een budget kunnen onderhandelen, waarmee zij CGM’s kunnen aanschaffen en kunnen verstrekken aan mensen die aan bepaalde richtlijnen voldoen die het ziekenhuis bepaalt op basis van de richtlijnen van NDF. De meeste ziekenhuizen hanteren een zwangerschap(swens), een leeftijd onder 5 jaar, hypo unawareness of  een te hoog hbA1C als voorwaarden voor het verkrijgen van een CGM.  Je kunt een CGM systeem ook zelf aanschaffen.

enliteMedtronic Enlite

De Enlite sensor van Medtronic kan in verschillende varianten worden gebruikt:

  • in combinatie met de MiniMed Veo insulinepomp of de MiniMed 640G insulinepomp. Deze laatste pomp kan in combinatie metde Guardian™ 2 Link-zender zelfs hypo’s voorkomen (SmartGuard) doordat de pomp op basis van CGM de insulinetoediening automatisch stopt en weer start.
  • als onderdeel van iPro®2 diagnostische CGM-technologie (verzamelt geblindeerde glucosegegevens) en met het Guardian® REAL-Time-systeem (werkt met een monitor)

Medtronic is bezig met een nieuw stand-alone systeem, wat waarschijnlijk later dit jaar wordt geïntroduceerd.

Per sensor die 6 dagen blijft zitten betaal je ongeveer €60. Daarbij komen nog de kosten voor het startpakket en de zender. Bestellen kan alleen met een indicatie van je arts, door contact op te nemen met Medtronic via 0800-34 22 33 8 en meer informatie vind je hier: https://www.medtronic-diabetes.nl/minimed-systeem/continue-glucose-monitoring

Foto credits: Abbott
Foto credits: Abbott

Freestyle Navigator II

De Freestyle Navigator II is een huidkleurige sensor met een ontvanger waar je de bloedglucosewaarden mee bij kan houden. Dit systeem kan niet worden gekoppeld aan een pomp.

Per sensor betaal je 68 euro, deze blijft vijf dagen zitten. Daarbij komen nog de kosten voor de startkit en de zender. Meer informatie opvragen of bestellen kan via deze link: https://www.myfreestyle.nl/freestyle-producten/continue-glucose-meetsysteem/Freestyle-navigator-ii

dexcomDexcom G4 en G5

De Dexcom sensor kan in verschillende varianten worden gebruikt.

  • Gekoppeld aan de Animas pomp
  • Het Dexcom G4 systeem met een losse receiver
  • Het Dexcom G5 systeem waar de smartphone als ontvanger kan functioneren, eventueel in combinatie met een additionele ontvanger

De Dexcom sensor werkt volgens de productspecificaties 7 dagen, maar blijft meestal langer zitten. De Dexcom G5 heeft als enige sensor, goedkeuring om de sensormeet gegevens te gebruiken voor bolusberekeningen.  Bij alle andere sensoren, inclusief de Dexcom G4, moet nog een bloedsuiker strip ter controle worden gebruikt.

Per sensor betaal je ongeveer €75. Daarbij komen nog de kosten voor een startkit en de zender. Bestellen kan via Animas of via de webshop van Zkope: http://www.myglucosemonitor.nl/shop/

_MG_7530_scDe Freestyle Libre

De Freestyle Libre is een alternatieve manier voor het meten van je suikerwaarde via een vingerprik. Onder de huid wordt de glucosewaarde gemeten en deze wordt getoond als je de reader of een smartphone langs de sensor haalt. De Freestyle Libre meet dus alleen als jij dat wil, en kan daardoor ook geen alarmen afgeven als jij niet meet. Wel laat het systeem een grafiek zien van jouw bloedglucosespiegel van de afgelopen 8 uur. Dit kan je enorm veel inzicht verschaffen. De Freestyle Libre hoeft tevens niet gekalibreerd te worden: vingerprikken is niet meer nodig. Maar, omdat het systeem niet automatisch de bloedglucosewaarde naar de ontvanger stuurt valt het niet in de categorie CGM.

Vergoeding van de Freestyle Libre

De Freestyle Libre wordt op dit moment (juli 2016) nog niet standaard vergoed in de basisverzekering. Mensen met Type 1 Diabetes die bij Zilveren Kruis verzekerd zijn en voldoen aan bepaalde criteria kunnen wel de helft van het systeem vergoed krijgen. Andere verzekeraars wachten nog op een beslissing van het Zorginstituut Nederland,  (deze wordt eind 2016/midden 2017 verwacht). De Freestyle Libre kun je ook zelf aanschaffen. Per sensor betaal je €60. Daar komen nog éénmalig kosten bij voor de ontvanger. Bestellen kan hier: http://www.freestylelibre.nl/.


Meer vragen over type 1 diabetes vind je hier.