Evenementen

Online informatieavond: pen- of pomptherapie bij type 1 diabetes

Acties en Events

Met type 1 diabetes kom je voor veel keuzes te staan, waaronder de keuze: pen of pomp. Wat zijn de voor- en nadelen van pentherapie? En wat zijn de plus- en minpunten van een insulinepomp? We bespraken het op donderdag 7 januari tijdens een online informatieavond in samenwerking met Medtronic.

Tijdens de informatieavond vertellen mensen met type 1 diabetes als ervaringsdeskundigen waarom zij gekozen hebben voor pen- of pomptherapie en hoe het dagelijks leven met type 1 voor hen is. Ook is er een zorgprofessional bij die toelichting geeft op de verschillen tussen de behandeling met pen of pomp en de voor- en nadelen.

Bekijk hier de online informatieavond terug.

Tijdens deze kwamen veel vragen binnen. We konden ze tijdens de avond niet allemaal laten beantwoorden. Daarom halen we dat in met deskundige Ineke Bosch. Lees hier de antwoorden.

Over onze deskundigen

Ineke Bosch is ervan overtuigd dat mensen te weinig weten over type 1 diabetes. Voor die bredere bekendheid schreef ze Het groot diabetesboek, want met meer kennis komt meer begrip voor diabetes. Zelf heeft ze veel ervaring in de diabeteszorg door haar werk in het kinderdiabetesteam van De Kinderkliniek in Almere. Haar kennis en ervaring deelt ze graag tijdens de online informatieavond.

Marleen van Dam is 37 jaar, woont met Bastien in Dordrecht, samen met hun 5-jarige kleuter Abel. Op 7-jarige leeftijd kreeg ze de diagnose type 1 diabetes. Ze begon met twee keer per dag spuiten en een streng dieet. Dat werd steeds vaker op een dag, totdat ze in haar puberteit soms wel tien keer op een dag spoot om alle extraatjes op te kunnen vangen. In 2008 maakte ze de overstap naar de insulinepomp en dat was best spannend, want zo zegt ze zelf: “Ik zie niet alleen beren op de weg, ik vang ze, geef ze eten en knuffel ze ook”.

Zelf had ze in die tijd veel aan informatieavonden en hielpen de ervaringen van anderen haar om de knoop door te hakken. Nu zou Marleen nooit meer terug willen op de insulinepen. Al was het maar, omdat ze door de overstap op de pomp haar man ontmoette. Inmiddels ondersteunt ze namens Medtronic anderen in de overstap naar een pomp. Daarin is ze altijd eerlijk, want: “Het hoeft niet altijd perfect. Het hebben van diabetes is gewoon heel hard werken.” Zelf gebruikt ze sinds september de Medtronic Minimed 780G. “Ik kan eindelijk zeggen dat de pomp nu drukker is met mijn diabetes dan ikzelf. Ik vertel je er graag meer over op 17 december!”

Bastiaan van den Berg is 28 jaar en kreeg in 2016 de diagnose type 1 diabetes. Bastiaan is toen ontzettend veel gaan lezen over mogelijke therapieën en technologieën. Hij wilde ervoor zorgen dit zo comfortabel en optimaal mogelijk behandeld kon worden. Zijn biomedische achtergrond, gecombineerd met zijn passie voor technologie, heeft ervoor gezorgd dat hij al snel goed inzicht kreeg in alle mogelijkheden binnen het behandelspectrum van diabetes.

Tags: webinars