Archief

FDA keurt de eerste hypo-behandeling in neusspray vorm goed

Op 24 juli j.l. maakte de FDA, de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit, voor het eerst een behandeling voor ernstige hypoglycemie in de vorm van een neusspray goed voor gebruik bij type 1 diabetes.

Type 1 diabetes (T1D) kan leiden tot angst voor het ontwikkelen van een lage bloedsuikerspiegel, de zogenaamde hypoglycemie, die kan ontstaan als iemand te veel insuline gebruikt. Normaal gesproken zou men wat snelle koolhydraten, b.v. sap, snoep of een glucosetablet, nemen om de bloedsuikerspiegel weer op een normaal peil te brengen.

Ernstige hypoglycemie houdt in dat een andere persoon - omdat de persoon met T1D het bewustzijn heeft verloren of een toeval krijgt - de behandeling moet toedienen. Dit vereist tot nog toe een glucagon injectie die de bloedsuikerspiegel verhoogt. Deze moet echter eerst worden gemengd in een proces met meerdere stappen. Dat is nadelig voor de persoon met ernstige hypoglycemie én voor degene die de injectie moet toedienen. Er is nu een nieuwe door de FDA (de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit) goedgekeurde behandeling die hier verandering in brengt.

Op 24 juli j.l. keurde de FDA Baqsimi goed, de eerste niet-injecteerbare noodbehandeling voor ernstige hypoglycemieën. Deze nieuwe toedieningsvorm is een poeder en wordt in de neus toegediend. De "neusspray" is goedgekeurd voor personen van vier jaar en ouder. Injecteerbare glucagon wordt al enkele decennia gebruikt als noodbehandeling bij ernstige hypo's, maar dit is de eerste niet-injecteerbare behandeling.

"Tot nu toe waren complexe glucagoninjecties die verschillende stappen omvatten om te worden toegediend de enige beschikbare behandeling voor mensen die een ernstige hypoglycemie doormaken," merkt Aaron J. Kowalski, Ph.D., JDRF-president en CEO op. "Het toedienen van nasale glucagon is een veel minder invasief en vereenvoudigd proces dat tijdens een noodsituatie cruciale tijd kan besparen, vooral als een individu het bewustzijn verliest. JDRF is de FDA dankbaar voor zijn beslissing en blijft pleiten voor meer behandelingen om op de markt te komen, zodat mensen met type 1 diabetes hun complicaties beter kunnen beheersen en een gelukkiger en gezonder leven kunnen leiden".

Dit is een overwinning voor de T1D gemeenschap, en JDRF zal blijven vechten voor betere management tools en technologieën, over de hele wereld, totdat er genezing wordt gevonden.

Heb je wel eens een hypo meegemaakt waarin je eigenlijk Glucagon had moeten gebruiken, maar dit niet hebt gedaan? Waarom was dat? En wil je dit verhaal met ons delen? Mail dan naar info@jdrf.nl. De verhalen worden mogelijk verwerkt in ons advies over nasale glucagon aan het Zorginstituut Nederland.