Archief

Wat is het dawn fenomeen?

Het Dawn fenomeen vs. het Somogyi effect

Het 'dawn fenomeen' is de naam die wordt gegeven aan een stijging van de bloedsuikerwaarde in de ochtend, die wordt veroorzaakt doordat het lichaam bepaalde hormonen afgeeft. Het dawn fenomeen komt relatief veel voor bij mensen met Type 1 Diabetes. Dit fenomeen is niet hetzelfde als wanneer de bloedsuikerwaarde stijgt na nachtelijke hypo's. Dat noemen we het Somogyi effect.

Hoe ontstaat het?

Het dawn fenomeen ontstaat als het lichaam bepaalde hormonen afgeeft (cortisol, glucagon, epinefrine) die ervoor zorgen dat de lever glucose vrijmaakt. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerwaarde abnormaal stijgt in de vroege ochtend. Meestal is dit 8 tot 10 uur nadat iemand is gaan slapen.

Waarom ontstaat het?

Onderzoekers denken dat de afgifte van bepaalde hormonen zorgt voor meer insuline resistentie, waardoor de bloedglucosespiegel omhoog gaat.

Hoe wordt het dawn fenomeen behandeld?

Normaal gesproken kun je dit effect het beste voorkomen door geen koolhydraten te eten vlak voor het slapengaan en je insuline-instellingen aan te passen.

Ik heb 's ochtends hoge bloedsuikerwaardes, komt dat hierdoor?

Hoge bloedsuikerwaardes in de ochtend kunnen verschillende oorzaken hebben, waarvan de meest voor de hand liggende te weinig insuline/teveel koolhydraten zijn. Om erachter te komen of dit het dawn fenomeen is kun je gedurende de nacht enkele keren je bloedsuikerwaarde meten om dit te controleren. In het geval van dawn fenomeen zou je dan ergens gedurende de vroege ochtend een stijging moeten zien in je bloedsuikerwaardes.

Hoe ga ik ermee om?

Je arts of verpleegkundige kan je helpen om de beste oplossing te vinden voor jouw hoge bloedsuikerwaardes in de ochtend.

Meer weten? Bekijk deze video.

Bron: Diabetes UK.


Wil je op de hoogte blijven van onderzoeksontwikkelingen en activiteiten van JDRF Nederland?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

JDRF streeft naar een wereld zonder type 1 diabetes (T1D). Wij financieren onderzoek om levens van mensen met type 1 diabetes te verbeteren en om genezing mogelijk te maken.

Geef voor onderzoek