Archief

Onderweg naar een wereld zonder type 1 diabetes: dit is er gaande

JDRF zet zich in voor het behandelen, voorkomen en genezen van type 1 diabetes. Daarvoor doen wetenschappers wereldwijd onderzoek. Zo zijn onderzoekers overal ter wereld bezig met maar liefst zeventig clinical trials, om het leven van mensen met type 1 diabetes te verbeteren en te zoeken naar een oplossing voor deze ziekte. We vertellen je graag over welke stappen we zetten van type één naar type géén.

Zo wordt, mede door financiering van JDRF, gezocht naar een methode om al vroeg na de diagnose type 1 diabetes te beginnen met het voorkomen van slechtziend- of blindheid. Ook wordt geëxperimenteerd met een behandelmethode waarbij niet alleen insuline gebruikt wordt, maar ook twee andere medicijnen die bloedsuikers verlagen en zorgen voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Auto-immuunreactie onderdrukt

Een van de trials met tot nu toe veelbelovende resultaten is een experiment met immunotherapie. Voor het eerst is het gelukt om het aantal mensen dat type 1 diabetes krijgt te beperken met deze vorm van behandeling. Het onderzoek werd gedaan onder een groep mensen met een verhoogde kans op type 1 diabetes.

Met het medicijn Teplizumab werd de auto-immuunreactie waardoor type 1 diabetes ontstaat, onderdrukt. Het vervolgonderzoek richt zich inmiddels op mensen die kortgeleden de diagnose type 1 diabetes hebben gekregen. Mochten deze resultaten ook positief zijn, dan is dit een grote doorbraak in het behandelen van type 1 diabetes.

We komen steeds verder met onderzoek naar type 1 diabetes. Met ieder resultaat komen we steeds dichter bij het beter behandelen en het uiteindelijk voorkomen en genezen van type 1 diabetes. Ook in 2020 gaan we verder met het financieren van onderzoeken en daar hebben we jouw hulp bij nodig. Help ons op weg naar type geen en doneer of kom in actie voor JDRF. We zijn je erg dankbaar voor je steun.