Bacterie uit kaas remt Type 1 Diabetes

Het bedrijf Actobio Therapeutics heeft toestemming gekregen van de FDA om te starten met een onderzoek waarbij bacterieën worden gebruikt om de auto-immuunreactie bij Type 1 Diabetes te stoppen.

De bacterie, Lactococcus lactis genaamd, wordt normaal gebruikt bij de productie van kaas. Maar ActoBio Therapeutics heeft de bacterie zo aangepast dat hij twee stoffen op zijn oppervlakte heeft zitten, namelijk interleukine-10 en proinsuline, die ervoor zorgen dat er meer regulatoire T-cellen worden gemaakt. Deze cellen zorgen ervoor dat het immuunsysteem stopt met het aanvallen van de bètacellen. Indien dit in een vroeg stadium van de ziekte wordt toegediend zou het kunnen zorgen voor genezing.

De reden dat hiervoor bacterieën gebruikt worden is omdat deze in staat zijn de stoffen lokaal af te geven, waardoor de rest van het lichaam gespaard wordt. Hierdoor ontstaan minder bijwerkingen. Ook zou deze methode kosteneffectief zijn.

De methode is reeds getest op muizen, waarbij bij 60% Type 1 Diabetes verdween. Ook werd de methode gecombineerd met een antilichaam tegen de T-cel receptor die normaal zorgt voor de destructie van de bètacellen, hierbij verdween bij 89% van de muizen de Type 1 Diabetes.


Wil je op de hoogte blijven van onderzoeksontwikkelingen en activiteiten van JDRF Nederland?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!