CGM systeem uitgelicht: Guardian Connect

Er zijn op dit moment in Nederland vier losstaande CGM systemen op de markt: Dexcom, Freestyle Navigator, Eversense en de Guardian Connect. De Guardian connect is de nieuwste toevoeging in deze rij: een CGM systeem wat je kunt aflezen op je telefoon en dat voorspellende alarmen geeft als je richting een hypo of hyper gaat.

Wat is een CGM systeem?

Een CGM systeem is een manier om de glucosespiegel te meten. Via een dun draadje onderhuids wordt in het interstitieel weefsel de glucosewaarde continu gemeten en via een zender verzonden naar een ontvanger, insulinepomp of smartphone. Freestyle Libre is geen CGM systeem omdat dit systeem niet automatisch de glucosespiegel meet, maar je alsnog een handeling moet verrichten om je glucosespiegel te meten (het scannen van de sensor). CGM’s geven alarmen bij te hoge of te lage waardes en in sommige gevallen kan er al voorspeld worden wanneer een te hoge of te lage waarde dreigt.

Wat maakt de Guardian Connect bijzonder?

De Guardian Connect is de eerste sensor die je afleest op je telefoon en die voorspellende alarmen kan afgeven bij te hoge of te lage waardes. Hierdoor kun je dus ingrijpen voordat een hyper of hypo optreedt, door bijvoorbeeld je basaal omlaag te zetten, alvast iets te eten of juist iets meer insuline toe te dienen. Zo voorkom je erge schommelingen in je bloedsuikerwaarde.

Daarnaast kun je de Guardian Connect aflezen op je telefoon. Iedere 5 minuten wordt een waarde naar je Iphone (of Ipod) verzonden waarmee je dus continu op een discrete manier je bloedsuikerwaarde in de gaten kunt houden. Ook kun je je data delen met familie en vrienden. Het aflezen op je telefoon en het delen van data is niet uniek voor de Guardian Connect: dit kan ook met de Dexcom G5 sensor.

Wie kan een Guardian Connect krijgen?

De vergoeding van CGM systemen is niet opgenomen in de basisverzekering. Ziekenhuizen krijgen hiervoor een budget van zorgverzekeraars, gebaseerd op het aantal mensen met Type 1 Diabetes dat zij in hun bestand hebben. Daarvan kan het ziekenhuis CGM systemen aanschaffen, en deze in bruikleen geven aan bepaalde mensen met Type 1 Diabetes. Daarvoor moet je voldoen aan een van onderstaande criteria:

  • Zwanger zijn (of willen worden)
  • Als je jonger bent dan 5 jaar
  • Als je hypo unaware bent of kampt met herhaalde ernstige hypoglykemie

Als je aan een van deze voorwaarden voldoet wil dat nog niet zeggen dat je gegarandeerd een CGM systeem krijgt. Dit is afhankelijk van het aantal beschikbare CGM’s in je ziekenhuis.

Als je in aanmerking komt voor een CGM dan kun je, afhankelijk van je ziekenhuis, kiezen voor alle beschikbare sensoren op de Nederlandse markt. De Guardian Connect is er daar één van.

Kan ik zelf een Guardian Connect aanschaffen?

De Guardian Connect is op dit moment alleen beschikbaar via het ziekenhuis. Bekijk de criteria en maak een afspraak met jouw zorgverlener. Wanneer je in aanmerking komt en je geen Iphone hebt krijg je een iPod touch om toch de Guardian Connect te gebruiken. De Android versie wordt later dit jaar verwacht.