De Guardian Connect CGM: een ervaringsverhaal.

Eric Colla heeft Type 1 Diabetes sinds november 2009 en gebruikt de pen. Sinds december 2017 gebruikt hij het nieuwe Guardian Connect systeem van Medtronic. We vroegen hem naar zijn ervaringen.

Kun je ons iets meer over jezelf vertellen?

Ik ben Eric, getrouwd en heb 3 kinderen. Ik werk als Regional Sales Manager bij een bedrijf dat zich richt op laparoscopische chirurgie in Noord-Europa. Dat betekent dat ik veel op weg ben; in de Benelux, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk en Ierland en daardoor een onregelmatig leven heb. Daarnaast ben ik gek op reizen. Mijn favoriete bestemmingen zijn Canada en Nieuw-Zeeland.

Je gebruikt de Guardian Connect, hoe komt dat?

Ik begon in maart 2017 op een Dexcom G4 om mijn HbA1c omlaag te krijgen. Dankzij de Dexcom G4 is mijn HbA1c met 20 punten gezakt, van 78 mmol/L naar een stabiele 58 mmol/L. Ik ben hypo unaware, dus ben ik in december overgestapt op het Guardian Connect systeem, omdat deze het bijkomende voordeel heeft dat deze me van tevoren al waarschuwt voor dreigende hypers en hypo’s. Mijn laatste HbA1c is nog verder gezakt: naar 50 mmol/L!

Wat vind je de voordelen van de Guardian Connect?

De voorspellende alarmen vind ik fantastisch. Ik kan ze zelf naar wens instellen, waardoor ik minder bang ben voor hypo’s. Een ander voordeel vind ik dat ik het systeem via mijn smartphone kan aflezen en de alarmen via mijn smartwatch kan delen: zo heb ik niet continu het idee dat ik met mijn diabetes bezig ben. Pas als ik een melding op mijn horloge krijg ga ik handelen. Dit geeft me vrijheid en minder het gevoel dat ik een “patiënt” ben. Daarnaast is de sensor klein – ook altijd een voordeel.

Zijn er ook nadelen?

Het feit dat je minimaal elke 12 uur moet kalibreren. Doe je dit niet, dan stopt het systeem met sensorwaardes weergeven. Andere systemen gaan gewoon door met het risico dat de metingen onnauwkeurig zijn, maar de Guardian Connect werkt zo niet. Hier moet je wel rekening mee houden, omdat je niet altijd in de gelegenheid bent om te kalibreren (bijvoorbeeld als je een keertje wil uitslapen) en daardoor een periode gegevens mist.

Heb je een gouden tip voor mensen die overwegen een CGM te gaan gebruiken?

Doen! Ga in gesprek met je internist en dvk welke mogelijkheden er voor jou zijn. Het Guardian Connect systeem kan in het geval van hypo unawareness, vanwege de voorspellende alarmen, een hoop angsten wegnemen. Maar een CGM is in het algemeen van enorme meerwaarde bij het controleren van je bloedsuikerspiegel en HbA1c regulatie. Zo heb je zelf de regie en het zorgt voor een hogere kwaliteit van leven. Ik kan het iedereen zeker aanraden.