Nieuws

Frederick Banting en de Ontdekking van Insuline

[caption id="attachment_10771" align="alignright" width="200"] Frederick Banting
14 november 1891 –
21 februari 1941[/caption]Er is een hele goeie reden dat we op 14 november Wereld Diabetes Dag vieren. Dit is namelijk de geboortedag van één van de belangrijkste mensen in diabetesland.

Het leven van Frederick Banting

Frederick Banting werd op 14 november 1891 geboren in de Canadese staat Ontario. In 1910 begon hij met een kunstopleiding aan de Universiteit van Toronto, maar hij haalde het eerste jaar niet, en vroeg in 1912 een overstap aan naar de medische faculteit. In 1914 probeerde hij tot twee keer toe om zich aan te melden voor het Canadese leger, maar werd steeds afgewezen vanwege zijn slechte ogen. In 1915 lukte het hem alsnog, en kreeg hij in de zomer zijn militaire training, net voordat hij aan het volgende semester van zijn studie begon. Om zo snel mogelijk zo veel mogelijk artsen naar het front te kunnen sturen werd de studie versneld. Banting rondde zijn studie in december 1916 af om zich de volgende dag al te melden voor militaire dienst. Aan het einde van de oorlog kreeg hij het Canadese Military Cross, voor zijn heldhaftige optreden als legerarts. Na de oorlog keerde hij terug naar Ontario, om zijn studie af te ronden, en zijn eigen praktijk op te starten. Vanaf 1921 gaf hij farmacologie les aan de Universiteit van Toronto.
“Insuline geneest diabetes niet; het is een behandeling.” Sir Frederick Grant Banting, Nobellezing 15 september 1925

De ontdekking van insuline

Toen hij zich in 1920 aan het voorbereiden was op een college over de alvleesklier voor de University of Western Ontario raakte hij gefascineerd door diabetes. Er was toen al bekend uit onderzoeken dat gebrek aan het hormoon insuline dat afgescheiden wordt door de Eilandjes van Langerhans de oorzaak van diabetes was. Maar het was nog niemand gelukt om die benodigde insuline te isoleren.Samen met J.J.R. Macleod, Fysiologieprofessor aan de Universiteit van Toronto, werkte Banting een methode uit om insuline te winnen uit bestaande Eilandjes van Langerhans. Macleod zorgde voor de apparatuur en de bood een van zijn studenten, Charles Best, aan ter ondersteuning van de experimenten. In 1921 lukte het Banting en Best om met de hulp van biochemicus James Collip om insuline uit de alvleesklieren van honden te isoleren, en daarmee de bloedsuikers van honden naar beneden te brengen. Op 23 januari 1922 werd uit varkens en koeien gewonnen insuline voor het eerst succesvol gebruikt om het leven te redden van 14 jarige Leonard Thompson in Toronto.Kinderen die op sterven lagen door diabetes lagen in die tijd vaak op grote gemeenschappelijke zalen. Over het algemeen lagen hier 50 of meer kinderen, al dan niet in coma, met rouwende families om hen heen. In één van de meest dramatische scenario’s in de geschiedenis van de moderne geneeskunde gingen Banting, Best en Collip op diezelfde dag van bed tot bed, één voor één de insuline toedienend aan de kinderen. Voor ze bij het laatste kind aankwamen, kwamen de eerste kinderen al bij uit hun coma’s, tot vreugde van hun families. In 1923 wonnen Banting en Macleod samen de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde. Banting deelde zijn prijsgeld met Charles Best, Macleod dat van hem met Collip.

De vlam blijft branden

Na zijn dood in 1941 is de naam Banting aan een heel scala prijzen, fondsen en klinieken verbonden. Zelfs een krater op de maan heet Banting, vernoemd vanwege zijn bijdragen aan de geneeskunde.Ook is het huis van Banting in London, Ontario tot Monumentaal Pand aangemerkt. Het plein waarnaast dit huis staat, heet nu Sir Frederick Banting Square. In 1989 is hier door Koningin Elizabeth II de “Flame of Hope” ontstoken, ter ere van Frederick Banting, en alle mensen die gestorven zijn door toedoen van diabetes. Deze vlam blijft branden tot de genezing gevonden is. De onderzoekers die de genezing vinden, zijn degenen die de vlam mogen doven.Help ons die vlam te doven