Hoe accepteer je type 1 diabetes?

101 vragen overIeder mens is anders, dus ieder mens zal anders reageren op de diagnose T1D. Niet alleen het feit dat mensen allemaal een eigen karakter hebben, de leeftijd waarop de diagnose gesteld wordt, de verdere kwaliteit van leven, de eventuele andere reeds bestaande aandoeningen: het maakt een wereld van verschil.

Hoe accepteer je Type 1 Diabetes?

Er zijn mensen die de diagnose horen, het vervolgens verdringen en doorgaan alsof er niets aan de hand is. Dit gaat, tot ze vaak op confronterende wijze tot de orde worden geroepen of in comateuze toestand in het ziekenhuis wakker worden. Ook is er een groep die vanaf dag één gaan zitten rekenen, plannen en hun hele leven in dienst stellen van de T1D en niet meer aan een lolletje toekomen. En dan zijn er nog alle mensen die tussen deze twee uitersten in zitten.

Voor zover je mensen al iets kunt aanraden, zou het moeten zijn om zoveel mogelijk goede  informatie te verzamelen. Wéét wat je hebt, weet wat het betekent en probeer er dan, zoals een internist mij ooit eens zei: ‘een beetje  filosofisch mee om te gaan’. Hij vermaande mij na elk bezoek om samen met mijn man een kop koffie mèt een appeltaartje te gaan kopen!

Wie net de diagnose T1D heeft gekregen en nog niet zoveel weet (en dus wat onzeker kan zijn) is het bezoek aan facebookgroepen over T1D een goede manier om met ervaren en minder ervaren T1D in gesprek te komen. Je kunt er van alles vragen en zeggen en af en toe een grapje wordt ook zeer op prijs gesteld. Zo is er bijvoorbeeld: https://www.facebook.com/groups/suikertjestype1/, maar ook een groep speciaal voor jongvolwassenen: https://www.facebook.com/groups/284367511603784


Ben je benieuwd naar alle vragen? Ze staan hier op een rijtje!