Nieuws

De psychische impact: hoe kom je deze coronacrisis door?

T1D en ziek zijn

Zoveel mogelijk binnenblijven, weinig contact met anderen: de coronacrisis zorgt voor behoorlijke veranderingen in ons leven. Het is een onbekende situatie voor iedereen en het kan zorgen voor stress en onzekerheid. Type 1 diabetes maakt dit zeker niet makkelijker. Prof dr. Frank Snoek vertelde donderdagavond 2 april in een online webinar over de psychische impact van T1D. Hieronder deelt hij drie tips om je door deze tijd te slepen.

1. Herken je emoties

Frustratie, angst, boosheid, onzekerheid, verveling: herken je deze emoties bij jezelf de afgelopen weken? Dat is niet gek. In deze coronacrisis is het heel gewoon dat je allerlei gevoelens ervaart. Het is een manier om de stress die de onzekerheid met zich meebrengt te uiten. Waarschijnlijk maak jij je, net als vele anderen, zorgen om de gezondheid van jezelf en anderen.

Het is goed om deze emoties te herkennen bij jezelf én ze te benoemen. Deel je gevoel deze dagen regelmatig met vrienden, familieleden of andere mensen die dicht bij je staan. Praten over je emoties geeft verlichting en wellicht helpt het anderen ook om hun gevoel te delen. Praat je liever niet? Voor sommigen helpt het opschrijven van gevoelens ook.

Als je toch erg gestrest blijft en je dagelijkse bezigheden hieronder leiden, dan kan je het beste contact zoeken met je behandelend arts. Als het nodig is, zal hij of zij je doorverwijzen naar een psycholoog die je telefonisch of online hulp kan bieden.

2. Behoud je dagelijkse ritme

Door de coronacrisis zijn je dagelijkse bezigheden ongetwijfeld veranderd. Sociale activiteiten gaan niet door, eventueel thuiswerk, kinderen die niet naar school zijn... Dit kan zorgen voor een onrustig gevoel. Dan hebben we het nog niet eens over de zorgen en onzekerheid die spelen.

Daarom is het goed om een vast ritme aan te houden op je dagen: sta op tijd op, eet op regelmatige tijden, plan wat bezigheden op een dag en ga aan het eind van de dag weer op tijd naar bed. Weet je niet waar je je op een dag mee bezig kan houden? Denk eens aan een hobby (waar je normaal niet veel tijd voor hebt), leer iets nieuws of zoek online of telefonisch contact met familie en vrienden. Ook is het slim om iedere dag even naar buiten te gaan (rekening houdend met de maatregelen deze tijd).

Dat ritme is er misschien niet gelijk: daar heb je even tijd voor nodig. Maar uiteindelijk is het in deze roerige tijd goed om je te focussen op de dingen waar je wel invloed op hebt. En met een dagelijks ritme is het wellicht ook eenvoudiger om je bloedsuikerwaardes te controleren.

3. Kijk niet te veel nieuws

Natuurlijk is het in deze tijd belangrijk om te volgen wat er speelt rondom het coronavirus en wat de adviezen en maatregelen zijn die nu gelden. Maar het gevaar is wel dat je brein hyper-alert blijft, door een overvloed aan informatie. Dit kan erg stressvol zijn. Je zult ook merken dat je niets kan veranderen aan de coronacrisis, behalve het opvolgen van de adviezen van het RIVM.

Het is dan ook verstandig om de momenten waarop je het nieuws bekijkt te minimaliseren. Kijk bijvoorbeeld twee keer per dag. Op die manier krijg je de kans om tot rust te komen en op te laden. Richt je verder op andere zaken die je belangrijk vindt of waar je plezier en ontspanning uithaalt.

Muziek luisteren, koken of bakken, sporten, lezen: het zijn allemaal activiteiten die de stress verlagen. Door je op dit soort bezigheden te richten wordt je minder angstig en ben je beter bestand tegen de onzekerheid in deze coronacrisis.

Donderdagavond 2 april vertelt prof. dr. Frank Snoek meer over de psychische impact van type 1 diabetes. Ook het coronavirus komt aan bod. Nieuwsgierig? Meld je hier snel aan!