Nieuws

Hoe krijg ik de zorg die ik nodig heb?

Nieuws

Het mijden van contact met anderen helpt met om de corona-besmettingscurve af te vlakken en verdere verspreiding te voorkomen. Maar hoe zit dat dan met de zorg die je nodig hebt, zoals je vaste controles? Wat als het onveilig voelt om je zorgverlener te bezoeken omdat je dan niet voldoende afstand kunt houden?

Vanwege COVID-19, willen de meeste zorgverleners liever ook geen persoonlijk contact meer! Hoe minder patiënten hun praktijk bezoeken, hoe beter de overdracht van het virus in te dammen valt, en dat beschermt jou en je zorgverlener allebei.

In veel gevallen kan je nog steeds de zorg krijgen die je nodig hebt, zonder het huis uit te hoeven. Veel controles vinden nu plaats via de telefoon over met behulp van videoplatformsgesprekken, wat we ook wel telemedicine of telehealth noemen. Telemedicine is praktisch, omdat je je zorgverlener toch kunt zien via je computer, smartphone, of tablet. Veel zorgverleners, ook diabeteszorgverleners, kunnen je gezondheidsgegevens, lab-uitslagen en je zorgplan ook met je bespreken vanuit huis. Een uitstekende manier om tijdens een pandemie voor je gezondheid te zorgen.

Waar moet je rekening mee houden bij deze online consulten?

  • Er is bepaalde zorg die nog steeds wel ‘echt’ moeten worden uitgevoerd, zoals medische ingrepen en operaties. Je behandelteam bepaalt met jou wat het beste is.
  • Als je een heel nieuwe patiënt bent, volstaat het meestal niet om afspraken op afstand te doen, behalve in het geval van virtuele noodhulp of hulp bij COVID-19-beoordeling. Dan kan het zijn dat het diabetesteam in beschermende kleding je moet zien. Dat zal vooral zijn als je ook een luchtwegprobleem, koorts of andere infectietekenen hebt.
  • Een platform is digitaal, en dit kan soms een probleem zijn voor mensen zonder internetaansluiting, een datalimiet, of voor mensen zonder smart devices. Dan kan gewoon bellen de oplossing zijn.
  • Het kan zijn dat je zorgverlener een specifiek platform wil gebruiken. Sommige zorgverleners bellen liever gewoon, terwijl anderen Facetime (kan alleen met Apple) gebruiken. KNMG raad aan geen 'open' platforms te gebruiken als Skype, ZOOM, What's app en dergelijke, tenzij geen andere optie mogelijk is. De verbindingen zijn veilig maar diverse gegevens van gesprekken worden verzameld). Sommige ziekenhuizen maken ook gebruik van eigen communicatiesystemen.
  • Als je moeite hebt met het gebruik van deze technologie, vraag dan aan iemand binnen je gezin of vriendenkring of die het je leert. Dit is voor ons allemaal nieuw!