JDRF ondersteunt nieuw Europees research project voor hypoglykemie bij Type 1 Diabetes

Utrecht, 2 mei 2018 – 23 leidende internationale spelers op het gebied van academische research, industrie en maatschappelijke partijen starten een samenwerking om de last en gevolgen van hypoglykemieën bij diabetes te verminderen. De coördinatie van het project ligt in het Radboudumc bij dr. Bastiaan de Galan. JDRF is één van de maatschappelijke partners die dit research project ondersteunt. De totale financiering van dit project komt op 26,7 miljoen euro.

In Nederland hebben circa 100.000 mensen Type 1 Diabetes, onder wie zo’n 10.000 kinderen en jongvolwassenen. Type 1 is een auto-immuunziekte met levenslang ingrijpende gevolgen. Bij TYPE 1 maakt het lichaam geen insuline aan, waardoor de bloedglucosespiegel niet meer wordt geregeld. Hierdoor ontstaat het risico op ernstige complicaties, zoals hart-, oog- en nieraandoeningen, zenuwbeschadigingen en beroertes. Mensen met Type 1 moeten constant nauwlettend hun bloedglucosespiegel in de gaten houden en dagelijks meerdere malen insuline-injecties toedienen, of moeten 24/7 een insulinepomp aan het lichaam dragen.

Hypoglykemieën (hypo’s) zijn een van de dagelijkse complicaties van Type 1: het zijn te lage bloedsuikerwaarden die het functioneren beperken, gerelateerd zijn aan cognitieve achteruitgang en aandoeningen aan het hart en bloedvaten en zelfs kunnen resulteren in overlijden. Veel kennis over hypoglykemie ontbreekt nog.

Het nieuwe project Hypo-RESOLVE (Hypoglycaemia – Redefiniting SOLutions for better liVEs) heeft tot doel om meer informatie te krijgen over hypo’s. Dat gaat gebeuren via een klinische database, onderzoek naar de onderliggende mechanismen van hypo’s, statistische analyses om hypo’s te kunnen voorspellen en consequenties in kaart te brengen en het berekenen van de kosten van hypo’s in Europese landen.

Dr. Bastiaan de Galan, coördinator van het Hypo-RESOLVE project van het Radboudumc legt uit: “Zolang dat er insuline is voor de behandeling van diabetes, zo lang zijn er hypo’s. Toch zijn er nog steeds veel onduidelijkheden over. Hypo-RESOLVE heeft als doel om de impact van hypo’s preciezer dan ooit in kaart te brengen. Het gaat dan niet alleen om de lichamelijke gevolgen, maar ook om  de psychische effecten voor mensen met diabetes en hun naasten en de gezondheidseconomische impact. Deze kennis over  hypo’s zal leiden tot een breed gedragen classificatie van hypo’s die gebaseerd is op wetenschappelijke bewijsvoering, en een beter leven voor mensen met diabetes.”

Claudia Vonk, directeur van JDRF Nederland, is erg enthousiast over het project: “JDRF financiert enorm veel onderzoek over de hele wereld naar betere behandelingen, het voorkomen en genezen van Type 1 Diabetes. Veelal zijn het oplossingen voor de nabije of verdere toekomst. Hypo’s zijn er nu en hebben een grote impact op het dagelijks leven van mensen met Type 1, die voor hun behandeling afhankelijk zijn van insuline: de veroorzaker van hypo’s. Met dit onderzoek kunnen we mensen met Type 1 en hun omgeving resultaten bieden waar ze nú iets aan hebben, terwijl we verder werken aan oplossingen op de langere termijn.”

Mensen met Type 1 Diabetes zullen een grote rol gaan spelen bij dit onderzoek: er wordt een patiënt advies commissie ingericht zodat de mening van mensen met Type 1 wordt gehoord. Merijn de Groot, student in Groningen en jeugdambassadeur van JDRF Nederland, neemt zitting in deze adviescommissie voor dit onderzoeksproject. JDRF Nederland bestuurslid Johan Keurentjes maakt deel uit van het Innodia project, een innovatief project dat zich richt op nieuwe technieken om Type 1 Diabetes beter te begrijpen en te genezen.

Het Hypo-RESOLVE project gaat 4 jaar duren en heeft financiering ontvangen van 26,7 miljoen euro van JDRF, het Innovative Medicines Initiative (IM), de Europese Commissie, de Europese federatie van Farmaceutische industrie en de Leona M. and Harry B. Helsmley Charitable Trust.


Wil jij altijd op de hoogte gehouden worden van nieuws over onderzoek en ontwikkelingen op het gebied van Type 1 Diabetes?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!