Nieuws

Alles wat je wil weten over nasale glucagon

Leven met T1D

We schreven het al eerder: per 1 januari wordt Baqsimi, oftewel nasale glucagon, vergoed in Nederland. In de reacties op dat bericht ontvingen we veel vragen. Het antwoord op de vijf meest gestelde vragen over nasale glucagon vind je hieronder.

Hoe wordt nasale glucagon toegediend?

Baqsimi is eigenlijk een neusspray zoals je die kan gebruiken bij verkoudheid, maar dan met een andere inhoud én in poedervorm. Bij een ernstige hypo dient de neusspray ingebracht te worden in één van de neusgaten, waarna de dosis met één kleine beweging in een keer wordt afgegeven. Baqsimi bevat dus maar één dosis per spray.

Wil je precies weten hoe het zit? De fabrikant legt het uit in deze video.

Hoe verwerkt het lichaam nasale glucagon?

Baqsimi hoeft niet geïnhaleerd te worden, maar wordt geabsorbeerd door de neus. Het hormoon glucagon zet vervolgens je lever aan het werk, net zoals dat gebeurt wanneer glucagon wordt geinjecteerd. De glucagon zorgt ervoor dat de lever opgeslagen suiker vrijmaakt om je bloedglucose te verhogen.

Kan nasale glucagon toegediend worden als iemand buiten bewustzijn is?

Ja, nasale glucagon kan ook worden toegediend als iemand buiten bewustzijn is. Baqsimi is bedoeld om de bloedglucose te verhogen bij mensen met diabetes ouder dan 4 jaar die een ernstige hypo doormaken. Dat wil zeggen een hypo waarbij hulp van anderen nodig is om eruit te komen.

Let op: In het rapport van het Zorginstituut staat tevens beschreven dat het, zolang iemand aanspreekbaar is, beter is iemand glucose te geven via de mond en te controleren dat deze glucose wordt doorgeslikt. Nasale glucagon is dus niet de eerste oplossing als iemand nog bij bewustzijn is.

Is nasale glucagon een vervanger van druivensuiker?

De vergoeding van nasale glucagon is bedoeld voor ‘ernstige hypoglykemieën’. De definitie van deze ernstige hypo’s in het rapport van het Zorginstituut luidt als volgt: Hypoglykemie waarbij de patiënt ernstige cognitieve achteruitgang ervaart, waarvoor externe hulp (van een ander persoon) is vereist voor herstel (geen glucose drempel gespecificeerd).

Nasale glucagon is dus niet bedoeld als vervanger van druivensuiker of andere oraal toe te dienen glucose bij een hypo waarbij iemand nog zelf actie kan ondernemen. Deze vorm van glucagon dient als alternatief van de glucagoninjectie, omdat velen het moeilijk vinden deze injectie toe te dienen en de glucagoninjectie daarom niet correct gebruikt wordt.

Hoe zit het met de vergoeding van nasale glucagon in België?

Op dit moment wordt de nasale glucagon niet vergoed in België. De aanvraag hiervoor loopt nog.Bronnen:

Zorginstituut Nederland. (2020). Farmacotherapeutisch rapport glucagon neuspoeder (Baqsimi®) bij de behandeling van ernstige hypoglykemie. Het rapport is hier te lezen.

website glucagon nasal powder 3mg]. Geraadpleegd op 4 januari 2020 van https://www.baqsimi.com/

Tags: behandelen