Nieuws

Petitie voor sensorvergoeding bij type 1 diabetes aangeboden aan Tweede Kamer

Leven met T1D

Vandaag mochten wij en een afvaardiging van Diabeter met initiatiefnemers Orietta Koster en Loes Heijmans-Beek mee naar de Tweede Kamer, waar zij de petitie vergoeding van alle glucosesensoren voor mensen met type 1 diabetes en het bijbehorende boek met alle verhalen en ondersteunende informatie mochten overhandigen aan een aantal kamerleden. Ook in de media werd er volop aandacht besteed: naast een artikel van het AD en op RTL Nieuws waren er filmploegen aanwezig van Hart van Nederland en Radar.

De petitie werd sinds hij op 2 april open ging, ondertekend door bijna 50.000 mensen en onderschreven met vele persoonlijke verhalen over wat een glucosesensor voor hen betekent.

Na afloop van de officiële overhandiging waren wij in de gelegenheid om nog te spreken met de aanwezige kamerleden en de nuances van leven met type 1 diabetes en het belang van de beschikbaarheid van een sensor mét alarm nader toe te lichten.

Op 26 juni vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats over de verzekeringspakketten waar de vergoeding van sensoren ook besproken zal worden. Om de petitie nóg meer kracht bij te zetten is het belangrijk dat wij met zoveel mogelijk betrokkenen aanwezig zijn. Natuurlijk zullen we hier nog meer informatie over delen, maar volg vooral de sensorvergoeding-pagina op facebook om op de hoogte te blijven!

Waarom steunt JDRF Nederland deze petitie?

Sinds JDRF is opgericht in 1973 in de Verenigde Staten is het doel van onze onderzoeksstichting steeds geweest om type 1 diabetes te genezen, maar om in de tussentijd ook te zorgen dat de behandeling beter werd, en het leven met type 1 diabetes makkelijker word gemaakt. We zien in de laatste jaren dat de technologische vooruitgang op het gebied van T1D zich nét zo snel is als die van andere technologie om ons heen. Ook weten we uit talloze onderzoeken en ervaringen uit landen om ons heen dat onder andere sensortechnologie significante verbetering van de gezondheid en het welzijn van mensen met type 1 diabetes teweeg brengt. Ook Dr. Henk-Jan Aanstoot schreef hierover een prachtig artikel. Wij vinden het daarom onacceptabel dat zo weinig mensen met T1D in aanmerking komen voor vergoeding van deze hulpmiddelen. Meer over de petitie en onze visie op vergoeding kun je lezen op sensorvergoeding.nl.