Jong met T1D

T1D en het studentenleven

Leven met T1D

Studeren

Beginnen aan het studentenleven is vaak een drukke, maar leuke tijd. En wat fijn is: type 1 diabetes hoeft daarbij niet in de weg te zitten. In deze toolkit geven we je graag informatie en tips over hoe je in zo’n nieuwe levensfase omgaat met je type 1 diabetes.

Het klinkt misschien saai, maar: voorbereiding is het belangrijkste. Dat maakt het een stuk makkelijker als je op kamers gaat, nieuwe mensen ontmoet, regelmatig gaat stappen en tussendoor ook nog moet studeren.

Als je gaat studeren, heb je ineens alle touwtjes zelf in handen. Waar je ouders misschien tot voor kort nog af en toe over je schouder meekijken, komt het nu steeds meer aan op jezelf. Dat betekent dat er andere vragen gaan spelen. Heb je weleens nagedacht over de volgende dingen?

  1. Bij wat voor arts wil je onder behandeling zijn? Zit je nog bij je kinderarts? Of ben je al overgestapt naar een internist of endocrinoloog? En wil je graag naar het ziekenhuis in de buurt bij je ouderlijk huis? Of ‘verhuis’ je ook van ziekenhuis, als je bijvoorbeeld op kamers gaat? Dit kan je natuurlijk ook bespreken met je diabetesteam: wat adviseren zij?
  2. Neem je altijd iemand mee naar je afspraken in het ziekenhuis of ga je alleen langs bij je arts of diabetesverpleegkundige? Een beetje rugdekking af en toe is best fijn, maar nu je ouder wordt, is het niet gek om alleen naar je afspraken te gaan. Wat vind jij prettig?
  3. Of type 1 diabetes jouw leven nou wel of niet heel erg beïnvloedt: het is goed om de school waar je gaat studeren in te lichten over je ziekte. Misschien ondervind je weinig last van je diabetes tijdens het studeren, maar mocht het nodig zijn, dan is het goed dat de school bekend is met jouw type 1 diabetes. Wellicht heb je recht op bepaalde regelingen die het studeren met type 1 diabetes net wat gemakkelijker maken. Wanneer je je aanmeldt voor een opleiding via Studielink, kan je direct aangeven dat je type 1 diabetes hebt. En heeft jouw (toekomstige) opleiding een studieadviseur of studentendecaan waarbij je terecht kan?
  4. Misschien zie je het bij de start van je studie nog niet aankomen, maar het kan maar zo dat je door omstandigheden, die te maken hebben met je type 1 diabetes, studievertraging oploopt. Bij ‘studievertraging door bijzondere omstandigheden’ kan je in aanmerking komen voor verlenging van je studiefinanciering, als je daar recht op hebt. Het is goed om je van tevoren in te lezen over de regels en de uitzonderingen daarop als je een chronische ziekte hebt. Op de website van DUO is hierover meer te lezen.
  5. Heb je altijd iemand naast je bij een hypo? Nog nooit alleen gereisd? Bestel en haal je altijd zelf je medicijnen? Nu je (bijna) gaat studeren, ga je steeds meer zelf doen. Denk eens na over die situaties waarin je nu vaak iemand om je heen hebt, maar binnenkort misschien niet meer. Wat doe ik als ik griep krijg? Hoe vaak bestel ik insuline en andere hulpmiddelen? Wat doe ik na het sporten? Als ik onregelmatiger ga leven en eten: hoe tel ik dan mijn koolhydraten?
  6. De tijd gaat sneller dan je denkt en daarom kan het maar zo zijn dat de garantie van je insulinepomp verlopen is, je insuline plots op is of dat je onverwacht je laatste doosje teststrips al hebt aangebroken. Welke spullen gebruik je nou met type 1 diabetes? Wat heb je per se nodig? En hoe snel gebruik je die spullen? Wanneer heb je nieuwe hulpmiddelen nodig? Als je gaat studeren, en zeker als je op kamers gaat, is het onhandig om plots zonder te zitten. Als je alles op een rijtje hebt, is de kans dat je tekort komt een stuk kleiner.

En naast alle zaken rondom je type 1 diabetes: vergeet ook, als je gaat verhuizen, je huisarts niet. Die kan je bij een griepje of ontsteking maar zo nodig hebben. Meer over veranderen van huisarts vind je hier.

Benieuwd hoe anderen met type 1 diabetes het studentenleven beleven? Bekijk de video hieronder!

Deze videoboodschap betreft uitsluitend de persoonlijke ervaringen en mag op geen enkele wijze worden opgevat of begrepen als geneeskundig advies. Je dient te allen tijde naar je eigen huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige of behandelaar te gaan voor advies met betrekking tot jouw situatie. Ook als je vragen hebt naar aanleiding van deze videoboodschap adviseren wij je hiervoor in eerste instantie naar je eigen arts of behandelaar te gaan.