Type 1 en type 2 diabetes
JDRF zet zich in voor een wereld zonder type 1 diabetes. Dit is een auto-immuunziekte, waarbij mensen geen insuline aanmaken. Type 1 diabetes is wezenlijk anders dan type 2. Hoe dat zit en waarom JDRF zich specifiek richt op type 1 diabetes, leggen we uit.

De insulineproductie
Het verschil tussen type 1 en type 2 diabetes zit vooral in de aanmaak van insuline in het lichaam. Bij type 1 diabetes vernietigt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken. Daardoor heeft het lichaam geen insuline meer om glucose om te zetten in brandstof.
Bij type 2 diabetes maakt het lichaam vaak nog wel insuline aan, maar te weinig. Mensen met type 2 diabetes zijn zogezegd 'insuline-resistent'. De insuline in het lichaam is onvoldoende om alle glucose om te zetten in brandstof voor het lichaam.
De oorzaak
Type 2 diabetes komt vaak door een ongezonde leefstijl: weinig lichaamsbeweging, roken en ongezond eten. Ook ouderdom en erfelijkheid zijn oorzaken van type 2. Ook krijgt een aantal mensen deze variant diabetes nog door onbekende oorzaak.
Van type 1 diabetes weten we dat het komt door een auto-immuunreactie in het lichaam. Het immuunsysteem valt de insulineproducerende cellen in de alvleesklier aan. Tot voor kort werd gedacht dat deze reactie ontstond door een fout van
het afweersysteem, maar recent ontdekten wetenschappers iets anders. Het afweersysteem komt in actie, omdat de insulineproducerende cellen in de alvleesklier een eiwit aanmaken dat het lichaam niet accepteert.
De behandeling
Omdat type 1 en type 2 diabetes eigenlijk andere ziektes zijn, worden ze ook anders behandeld. Bij type 2 diabetes kan gezond eten en meer bewegen al verschil maken. Verder is er medicatie die het lichaam gevoeliger maakt voor insuline. Soms is het nodig dat mensen met type 2 diabetes zelf insuline toedienen met een insulinepen of -pomp.
Bij type 1 diabetes is dat laatste per definitie noodzakelijk. Insuline is essentieel voor het lichaam om te functioneren. Zonder insuline kan je niet leven. Daarom meten mensen met type 1 diabetes hun bloedsuikerwaardes meerdere keren op een dag. Op basis van die waardes dienen zij zichzelf insuline toe met een pen of pomp.
Zorgkosten
Ook op het gebied van kosten is er een groot verschil. Dat zit natuurlijk in het onderscheid in de behandeling. Bij type 2 diabetes zijn de kosten per persoon gemiddeld €3.000 euro per jaar: dit geld gaat bijvoorbeeld naar medicatie, dieetadvies en bezoeken aan de huisarts of praktijkondersteuner.
Bij type 1 diabetes komen de kosten neer op gemiddeld €20.000 euro per persoon per jaar. Dit is onder meer nodig voor insuline, teststrips om te meten, ziekenhuisbezoeken en -opnames en de behandeling van complicaties.