Nieuws

Per 1 februari: directe vergoeding FreeStyle Libre

Door Claar Urbanus

Een mooie stap: de FreeStyle Libre is bij diverse leveranciers van hulpmiddelen direct te bestellen. De laatste groep leveranciers zal de FreeStyle Libre per 1 februari ook gaan aanbieden. Handig, want dan hoef je hem niet eerst zelf te betalen. De rekening gaat direct naar je zorgverzekeraar (met een maximum van 1 sensor per 2 weken). Maar dit geldt alleen voor de groepen die voor vergoeding van deze sensor in aanmerking komen. Val je daar niet onder, dan moet je hem blijven bestellen op de site van Abbott - en ook zelf betalen.

Minder stripjes en lancetten

Overigens betekent deze vergoeding dat je minder lancetten en meetstripjes vergoed krijgt. Dat is ook logisch want met de sensor heb je die veel minder nodig. Maar toch kun je de vingerprik niet helemaal uit je leven bannen: soms wil je een extra check doen, doet hij het tijdelijk niet of heb je na afloop van een sensor even genoeg van zo’n ding in je arm. Per jaar hou je daarom recht op 200 lancetten en 200 stripjes.

Hoog Hba1c

Eén van de groepen die de FreeStyle Libre vergoed krijgen zijn volwassenen met moeilijk instelbare bloedglucosewaarden. Is je Hba1c hoger dan 64 mm/moll (8.0), dan kun je met je behandelaar overleggen of je bij de verzekeraar vergoeding van de sensor gaat aanvragen. Met zo’n ding kun je je waarden makkelijker bijhouden en beïnvloeden. Even de scanner langs je sensor halen en je weet hoe je zit en, helemaal handig, of je verder aan het stijgen of dalen bent. We hebben nog even gebeld met een verzekeraar: stel dat de sensor inderdaad leidt tot betere waarden, en je komt onder de 64. Val je dan nog wel in die doelgroep die hem vergoed krijgt? ‘Het zou wel heel gek zijn als je daar meteen weer uit valt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van dit beleid.’ Dat klinkt geruststellend. Aan de andere kant: het is nieuw beleid en de precieze uitvoering moet zich in de komende periode gaan ontwikkelen. We zijn benieuwd.

Meer lezen over de overeenkomsten die Abbott gesloten heeft met hulpmiddelenleveranciers? Lees het artikel: "Eerste distributieovereenkomst FreeStyle Libre"

JDRF Nederland blijft streven naar bredere vergoeding van Continu en Flash Glucose Monitoring
voor alle mensen met type 1 diabetes.