Slimme insuline

Lorem Ipsum DOLOR SIT AMET VAVIUMS MOLLIS VEL EU LEO

JDRF werkt aan een toekomst waarin één insuline-injectie voldoende is voor de hele dag of zelfs meerdere dagen.

Slimme, of glucosegevoelige, insuline is een vorm van insuline die alleen werkt als het bloedglucoseniveau in het lichaam stijgt. Als het bloedglucoseniveau een juiste waarde heeft, is de insuline inactief. Slimme insuline kan de kwaliteit van leven van mensen met T1D ingrijpend verbeteren. Het neemt de noodzaak weg voor meermaal daagse injecties of het 24/7 dragen van een insulinepomp. Hypo’s en hypers worden voorkomen, inclusief de gevolgen die deze met zich meebrengen.

JDRF was de eerste aanjager van onderzoek naar slimme insuline en biedt al jaren ondersteuning aan bedrijven die slimme insuline ontwikkelen. Door de JDRF Glucose Responsive Insulin Grand Challenge Prize worden wetenschappers gestimuleerd zich met slimme insuline bezig te houden en de vooruitgang op dit gebied te versnellen.

Resultaten

  • Onderzoekers van het Amerikaanse bedrijf Merck ontwikkelen een versie van slimme insuline. Deze insuline wordt op dit moment door mensen getest. (mei 2014)
  • Onderzoekers aan MIT ontwikkelen op hun beurt ook een werkende versie van slimme insuline. Hun versie werkt met een proteïnebinding dat de insuline inactief houdt als de bloedsuikerspiegel normaal is. Op het moment dat de bloedsuikerspiegel stijgt, laat de proteïnebinding los en gaat de insuline zijn werk doen. (februari 2015)

Meer weten? Lees dan ook:

Slimme insuline: waar staan we?
Hoe werkt slimme insuline?
Hoe laten we slimme insuline werken?
Insuline “slim” maken door add-ons