Bestuur

Maarten de Groot

Drs. Maarten B.T. de Groot (1965) is voorzitter van JDRF Nederland. Hij studeerde kwantitatieve  bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en complementeerde zijn opleiding aan Harvard en Insead. Hij werkte in Amsterdam, Londen en Hong Kong als portefeuille strategist bij Pacific Investments en was managing director bij twee beursgenoteerde Aziatische investeringsmaatschappijen. Voordat hij in 1996 de VermogensGroep, Nederlands grootste wealth manager, mede oprichtte, werkte hij bij Credit Suisse in Frankfurt op het gebied van corporate & institutional banking. In 2008 heeft hij het bedrijf verkocht aan UBS.

Tegenwoordig is Maarten executive board member bij een single family office en is bezig met een promotietraject bij de Vrije Universiteit Amsterdam op het gebied van familie vermogensfondsen. Maarten de Groot woont in Amsterdam en heeft 3 kinderen.

In 2007 werd bij zijn zoon Merijn Type 1 Diabetes vastgesteld. Maarten heeft JDRF Nederland opgericht en is voorzitter van het bestuur. Hij is tevens lid van de Board of Directors van JDRF International in New York, met een focus op de International Affiliates en Research van JDRF wereldwijd.


Els AnkumDrs. Els J. Ankum-Griffioen RPB (1961) secretaris van het bestuur, studeerde Chinees en Bedrijfskunde in Leiden en in Rotterdam. Ze adviseert banken, pensioenfondsen en verzekeraars over investeringen in duurzaamheid. Els is senior manager Business Development en Investor Relations bij Triodos Investment Management en is daarnaast als bestuurder verbonden aan het Instituut voor Pensioeneducatie IVP.

Els is getrouwd met Frits Ankum, samen hebben zij twee studerende kinderen, Max en Isabelle. Max kreeg zijn diagnose T1D toen hij 7 was.


Prof. dr. Jaap Koelewijn (1956) is parttime hoogleraar Corporate Finance aan de Nyenrode Business Universiteit. Jaap studeerde algemene economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam voordat hij aan dezelfde instelling promoveerde op een proefschrift over bedrijfstoezicht in de banksector.

Jaap heeft verschillende onderzoeksfuncties binnen de financiële sector bekleed, waaronder als Europees financieel analist en vermogensbeheerder bij MeesPierson, hoofd strategie en research vice-president bij IRIS (een gezamenlijke dochteronderneming van de Rabobank en Robeco) en hoofd onderzoek bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Naast zijn inhoudelijke expertise heeft Jaap ruime ervaring als manager van professionele teams en als administrateur.


Johan Keurentjes (1967) is getrouwd met Hélène en de vader van Gijs, Wouter en Willemijn. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Johan is directeur en eigenaar van De Nieuwe Zaak, een full service e-commerce onderneming, en een ervaren ondernemer. Daarnaast is Johan commissaris bij de Rabobank Noord Gooiland en heeft hij in 2016 ‘Digital Marketing Professionals NL’ opgericht: een partij die Digital Marketeers koppelt aan bedrijven.

Op 11-jarige leeftijd is bij Johan T1D geconstateerd. “Leven met T1D maakt een mens bijzonder en dat kun je ook in je voordeel gebruiken” beschrijft het beste hoe Johan de afgelopen ruim dertig jaar met T1D is omgegaan.


Dr. Marieke Samson (1952) is begin 2013 toegetreden tot het bestuur van Stichting JDRF Nederland en draagt zorg voor de portefeuille ‘Onderzoek & Informatie’. Marieke studeerde Biochemie en Farmaceutische Chemie in Amsterdam en Florence. Marieke is werkzaam als coördinator bij Federatie Emmaus.  In het verleden werkte ze bij het Erasmus MC in Rotterdam, waar zij samen met wetenschappers hun uitvindingen en wetenschappelijke resultaten vertaalde naar maarschappelijk en economisch waardevolle bijdragen aan gezondheidszorg. Daarvoor werkte zij in de financiële wereld, bij verschillende universiteiten en een publieke instelling betrokken bij technologische innovatie.

In de familie van Marieke komt T1D veel voor. Onder andere haar moeder had T1D, in combinatie met andere auto-immuunziekten. Samen met haar vader heeft haar moeder cursussen gegeven aan patiënten over zingeving en ziekte. Marieke is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen.


Foto Henk ArnoldHenk Arnold Sijnja (1968), is bestuurder van JDRF Nederland. Hij is advocaat-partner in de transactiepraktijk bij Baker & McKenzie te Amsterdam. Bij Baker & McKenzie geeft hij leiding aan de ondernemingsrechtelijke praktijk. Henk Arnold studeerde rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Na zijn studie is Henk Arnold altijd als advocaat aan internationale advocatenkantoren verbonden geweest. Hij heeft een jaar in Londen gewerkt en publiceert op het gebied van corporate governance en ondernemingsrecht. Voorts is hij als docent verbonden aan het programma Commissarissen en Toezichthouders van het ESAA Erasmus Executive Programs van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Op zijn 17e kreeg Henk Arnold Type 1 Diabetes. Henk Arnold is getrouwd, heeft drie kinderen en is woonachtig te Haarlem.