Reactie JDRF advies ZIN Freestyle Libre: blij voor kinderen maar we zijn er nog niet

Op 30 april maakte het Zorginstituut Nederland (ZIN) bekend dat Flash Glucose Monitoring (FGM) voor beperkte groepen mensen met Type 1 Diabetes vergoed zal worden uit de basisverzekering. JDRF Nederland, die zich inzet voor betere behandeling, genezing en preventie van Type 1 Diabetes, is blij voor kinderen maar is ook heel duidelijk: “we zijn er nog niet.”

De groepen voor wie FGM vergoed zal worden uit de basisverzekering zijn de volgende 4:

  • Kinderen (vanaf 4 -18 jaar) met Type 1 Diabetes
  • Volwassenen met Type 1van wie de bloedglucosewaarden slecht zijn in te stellen (64 mmol/mol of hoger)
  • Zwangere vrouwen met Type 1 of 2
  • Vrouwen met Type 1 of 2 die een zwangerschapswens hebben

Dit brengt het totale aantal potentiële gebruikers van FGM op ongeveer 40.000 personen. In Nederland zijn meer dan 100.000 mensen met Type 1 Diabetes. Minder dan de helft kan in de loop van 2018 gebruik maken van FGM met een vergoeding uit de basisverzekering.

Claudia Vonk, directeur van JDRF Nederland: “we zijn blij voor de groep die nu gebruik kan gaan maken van FGM. Vooral voor kinderen (en hun ouders) met Type 1 is dit ontzettend belangrijk. De groep zwangere vrouwen is in dit geheel een bijzondere: zij hebben namelijk veel meer aan een CGM systeem (continue glucose monitoring) waarbij er alarmen worden afgegeven als de bloedglucosespiegel te hoog of te laag is. Omdat te hoge of te lage waarden gevaarlijk kunnen zijn voor een ongeboren kindje is een CGM systeem essentieel en FGM niet voldoende. Zorgverleners moeten hierin wel de juiste keuzen blijven maken.”

Toch vind JDRF Nederland het jammer dat hiermee voorbij wordt gegaan aan tienduizenden mensen met Type 1 die net zo goed heel veel baat kunnen hebben bij FGM. “Het is voor iedereen een uitkomst: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die gebruik maken van FGM meer tijd binnen de gewenste bloedsuikerwaarden zitten en minder hypo’s hebben”, aldus Vonk. “De positieve impact die dat heeft op het dagelijks leven wordt door ZIN genegeerd. We hopen dan ok ten zeerste dat dit slechts een eerste stap is en dat vergoeding snel volgt voor iedereen met Type 1.”

Over JDRF

JDRF is wereldwijd de leidende organisatie als het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar het genezen, voorkomen en behandelen van Type 1 Diabetes (T1D). Sinds de oprichting in 1970 heeft JDRF ruim 2 miljard dollar aan T1D-onderzoek gefinancierd in 27 landen, waarvan meer dan 20 miljoen euro in Nederland. Hiermee heeft JDRF bijgedragen aan nagenoeg alle wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van deze ziekte. Vanaf eind 2010 heeft Nederland een eigen JDRF-vestiging. Met de resultaten van vandaag draagt JDRF bij aan de hoop voor morgen ‒ een wereld zonder T1D. Voor meer informatie: www.jdrf.nl


Wil jij altijd op de hoogte gehouden worden van alle onderzoeken en ontwikkelingen rond Type 1 Diabetes? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.