Type 1 Diabetes

_MG_0612_webresDiabetes (in de medische wereld bekend als diabetes mellitus) is de naam die gegeven is aan de afwijking waarbij het lichaam problemen heeft bij het regelen van de bloedglucoseniveaus, ook bekend als de bloedsuikerspiegel. De meest voorkomende typen van diabetes zijn: Type 1 Diabetes en Type 2 Diabetes.

Type 1 Diabetes
T1D is een chronische auto-immuunziekte met levenslang ingrijpende gevolgen. Bij T1D worden bètacellen in de alvleesklier door een autoimmuunaanval vernietigd en maakt  het lichaam geen insuline meer aan.  Hierdoor wordt de bloedglucosespiegel niet meer geregeld en ontstaat een levensbedreigende situatie. Totdat er een oplossing gevonden is, moeten mensen met T1D constant hun bloedglucosespiegel nauwlettend in de gaten houden en dagelijks meerdere keren insuline-injecties toedienen of 24/7 een insulinepomp aan het lichaam dragen. Dag in dag uit. Mensen met T1D hebben een verhoogd risico op ernstige complicaties als hart-, oog- en nieraandoeningen, zenuwbeschadigingen en beroertes. T1D is een totaal andere ziekte dan levensstijlafhankelijke type 2 diabetes. JDRF is volledig gericht op het vinden van een oplossing voor T1D.

De waarschuwingssignalen van Type 1 Diabetes zijn, onder andere, extreme dorst; vaak moeten urineren; slaperigheid of lethargie; suiker in de urine; plotselinge verandering aan het zicht; toegenomen eetlust; plotseling gewichtsverlies; adem die fruitig, zoet of naar wijn ruikt; zware, moeizame ademhaling; versuffing; en bewusteloosheid.

Type 1 Diabetes wordt vaak geconstateerd bij kinderen, tieners of jongvolwassenen. Wetenschappers zijn nog niet zeker waar Type 1 Diabetes precies door wordt veroorzaakt, maar ze vermoeden dat auto-immuun-, genetische en omgevingsfactoren een rol spelen.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rondom Type 1 Diabetes. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! en volg ons op de Sociale Media!

facebook.thumbnail twitter.thumbnail linkedin.thumbnail

Bekijk ook deze film (in het Engels)