Waarom ik mee doe met de Dam tot Dam Wandeltocht

Van Type één naar Type géén – dat is voor ons zo belangrijk.

Natuurlijk werkt het zo dat als je er niet mee te maken hebt, dat het dan een ver van je bed show is. Dat is logisch zo werkt het voor iedereen en dat is ook menselijk. Het wordt anders als je dochter op 10 jarige leeftijd de diagnose Type 1 Diabetes krijgt. Je wereld stort in en je weet dat dit levenslang is. Wat je niet weet is dat je er echt 24 uur per dag mee bezig bent. Overdag proberen de suikers stabiel te houden en ’s nachts gaat het gewoon door. Want ze is nu bijna 16 jaar, dus schommelen haar suikers de hele dag tussen 2 en 22. Dat is niet prettig voor haar want zij heeft er het meeste last van, maar ook niet voor ons. In eerste plaats ben je moeder maar als je kind Type 1 Diabetes krijgt ben je ook arts, verpleegkundige, mantelzorger en psycholoog. En wat word je daar af en toe moe van! Want die diabetes kan je niet even lekker 2 weken op vakantie sturen naar Aruba ofzo, hij blijft lekker dicht bij je in de buurt en als hij er even geen zin in heeft zorgt diezelfde diabetes ervoor dat je er de hele dag en nacht mee bezig bent.

En wat ben je blij als je leest over de onderzoeken naar de kunstmatige alvleesklier en slimme insuline. En je hoopt dat door deze onderzoeken Type één verandert in Type géén. Niet alleen voor onze dochter maar voor alle mensen met T1D in Nederland. En die groep wordt dagelijks groter, dat zien wij in onze eigen omgeving. Vorige week heeft het broertje van de beste vriendin van onze dochter te horen gekregen dat hij Type 1 Diabetes heeft. En dan huilt mijn moeder hart: weer een gezin waarvan het leven op zijn kop staat. En eerlijk gezegd ik heb er hard met dat meisje om gehuild, want zij is de steun en toeverlaat van onze dochter en krijgt, hoe hard het ook is, dit nu van zo dicht bij mee. Vreselijk.

Daarom lopen Sanne en ik mee met de Dam tot Dam Wandeltocht om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar Type 1 Diabetes en hopen we dat Type één in de toekomst verandert in Type géén. En natuurlijk hopen we dat zoveel mogelijk mensen met ons meelopen en zoveel mogelijk geld op halen. Samen voor een wereld zonder Type 1 Diabetes.


Wil jij ook mee doen met de Dam tot Dam Wandeltocht of één van de andere evenementen van het Dam tot Dam weekend? Laat je gegevens achter via onderstaand formulier!