Nieuws

Stoffen die T1D veroorzaken allemaal ontdekt

Onderzoek

Welke stoffen worden bij type 1 diabetes allemaal precies aangevallen door het auto-immuunsysteem? Wetenschappers hebben het antwoord gevonden. In het onderzoeksmagazine Diabetes melden onderzoekers dat de vijfde en laatste stof die de oorzaak van type 1 diabetes kan zijn ontdekt is.

Type 1 diabetes ontstaat doordat het lichaam zich tegen een aantal specifieke stoffen in het lichaam keert. De oorzaak hiervan ligt bij vijf stoffen waar het auto-immuunsysteem 'het op gemunt heeft'. Eén daarvan is, logischerwijs, insuline. Daarnaast gaat het om stoffen die gerelateerd zijn aan het aanmaken en opslaan van insuline: glutamata decarboxylase, IA-2, Zinc Transporter 8 en Tetraspanin 7.

De wetenschappers keken naar unieke auto-antilichamen die bij type 1 diabetes aanwezig zijn. Nu de vijf stoffen in kaart gebracht zijn, kan worden gekeken hoe de auto-immuunreactie voorkomen kan worden. De resultaten van het stoffenonderzoek worden op dit moment al gebruikt bij een onderzoek van het King's College in Londen. Daarin pogen onderzoekers de progressie van type 1 diabetes te vertragen.

Niet te stoppen

Dr. Michael Christie is hoofdonderzoeker van het team dat de vijf stoffen aan het licht bracht. Christie: "Als het immuunsysteem eenmaal heeft besloten dat een bepaalde stof kapotgemaakt moet worden, zoals de bètacellen bij type 1 diabetes, dan is het bijna onmogelijk dit te stoppen of terug te draaien."

"Dat maakt type 1 diabetes een moeilijke ziekte om te voorkomen. We hopen dat we een middel kunnen ontwikkelen dat de auto-immuunreactie remt, maar dan alleen op deze vijf stofjes", vervolgt de hoofdonderzoeker. Op die manier zou je type 1 genezen zonder alle symptomen van reguliere medicijnen die de afweer remmen. We voorkomen dan bijvoorbeeld een groter risico op infecties en andere aandoeningen."