Nieuws

Type 1 Diabetes en Sport

Onderzoek

Sportplaatje

Prof. Michael Riddell en dr. Aaron Kowalski schrijven in wetenschappelijk magazine The Lancet over veilig bewegen met type 1 diabetes. Het is de eerste wetenschappelijke publicatie waarin adviezen en tips over dit onderwerp centraal staan.

Bewegen met type 1 diabetes kan ingewikkeld zijn. Veel zorgverleners hebben dan ook moeite met het beantwoorden van vragen over verschillende soorten sport en type 1 diabetes. Daarom organiseert JDRF het PEAK-programma met bijbehorend symposium: Performance in Exercise and Knowledge. Op deze manier faciliteren we bijscholing voor zorgverleners en informeren we mensen met type 1 diabetes over hun ziekte en sport.

Richtlijnen

De richtlijnen die nu gepubliceerd zijn in The Lancett zijn van de hand van experts die ook meewerken in het PEAK-programma. Dr. Aaron Kowalski is daarnaast ook Chief Mission Officer bij JDRF International. Kowalski: "Beweging heeft ongelooflijk veel voordelen voor mensen met type 1 diabetes, maar het is moeilijk te voorspellen wat bewegen doet met de bloedglucosewaarden en hoe mensen zich tijdens en na het sporten voelen."

Kowalski spreekt overigens ook uit ervaring. Hij liep al meerdere marathons, terwijl hij zelf ook type 1 diabetes heeft. De afgelopen twee jaar keek een team van experts met behulp van bestaande studies naar het effect van verschillende soorten sport op de bloedsuikerspiegel. Op basis hiervan hebben zij richtlijnen opgesteld voor een betere afstemming tussen bewegen en het controleren van de bloedglucosewaarden.

Kowalski's collega dr. Riddell zegt hierover: “Regelmatig bewegen kan mensen met type 1 diabetes helpen de bloedglucosewaarden te verbeteren en zich beter te voelen. De angst voor hypo's en onvoldoende kennis over het effect van sport op het lichaam, blijken echter grote struikenblokken."

Conclusies

Enkele conclusies die voortkomen uit het onderzoek:

  • Duursport (wandelen, hardlopen, wielrennen) zorgt voor een lichte tot sterke daling van de bloedsuikerwaarden.
  • Intervaltraining (atletiek, teamsporten) zorgt voor een lichte stijging of daling van de bloedsuikerwaarden.
  • Explosieve sport (vechtsporten, krachttraining) zorgt voor een lichte tot sterke stijging van de bloedsuikerwaarden.

Advies

Op basis van die conclusies geven de onderzoekers het volgende advies:

  • Bij een bloedglucosewaarde tussen 5 en 7 mmol/l dien je bij duursport enige koolhydraten te eten, maar kun je beginnen met intervaltraining en explosieve training.
  • Bij een bloedglucose boven 15 kun je rustige duursport uitvoeren in de vorm van wandelen of rustig fietsen – mits er geen sprake is van ketonen.
  • Na een duursporttraining in de avond is het raadzaam de langwerkende insuline of basaalstand van de pomp te verlagen.
  • Bij een intervaltraining of bij explosieve sporten is het, waarschijnlijk, niet nodig de langwerkende insuline of basaalstand van de pomp te verlagen.

LET OP: Bovenstaande conclusies en adviezen vormen richtlijnen voor het omgaan met type 1 diabetes in relatie tot sport. Type 1 diabetes verschilt echter van persoon tot persoon. Wijzigingen in de insulinetoediening en andere aspecten van diabetesregulatie dienen dan ook altijd in overleg met je diabetesteam plaats te vinden.