Wat is type 1 diabetes?

Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte, waarbij de bètacellen in de alvleesklier te weinig of geen insuline meer maken. Dat komt doordat de bètacellen een eiwit afgeven dat door het afweersysteem van het lichaam niet wordt geaccepteerd. Het afweersysteem maakt de bètacellen kapot met als gevolg dat het lichaam uiteindelijk geen insuline meer kan aanmaken.

Verschil type 1 en type 2 diabetes

Type 1 diabetes wordt vaak verward met type 2 diabetes, maar beide ziekten hebben eigenlijk een heel andere oorzaak. Bij type 1 diabetes gaan de bètacellen die insuline maken stuk. Mensen met type 1 diabetes moeten daarom zelf insuline toedienen. Bij type 2 diabetes worden de bètacellen niet stukgemaakt. Ze maken nog wel insuline aan, maar dit is te weinig om alle glucose die uit voedsel in het bloed terechtkomt om te zetten in energie.

Dit te weinig insuline aanmaken kan veroorzaakt worden door overgewicht of een ongezonde leefstijl. Maar ook door erfelijke aanleg of ouderdom. Bij type 2 diabetes kan gezonder leven helpen. Soms gebruiken mensen met type 2 diabetes ook medicijnen of dienen ze insuline toe.

> Kom meer te weten over verschillende typen op diabetes.nl