Wat is type 1 diabetes?
Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam niet in staat is om glucose in het bloed om te zetten naar brandstof voor de cellen. Dit komt omdat het lichaam te weinig of geen insuline afgeeft. Bij type 1 diabetes is een afweerreactie in het lichaam de oorzaak: het immuunsysteem valt de cellen die insuline maken aan.

Levenslang
Wetenschappers werken wereldwijd aan de genezing, preventie en betere behandeling van type 1 diabetes. JDRF steunt hen op weg naar een wereld zonder type 1 diabetes. Maar hoewel die wereld steeds dichterbij komt, zijn we er nog niet.
Tot er een oplossing is, hebben mensen met type 1 diabetes deze ziekte levenslang. Zij moeten hun bloedsuikerniveau iedere dag monitoren en zelf insuline toedienen om de bloedsuikerwaardes stabiel te houden. Kortom: type 1 diabetes is er nooit even niet.
De belangrijkste begrippen
Type 1 diabetes is een gecompliceerde auto-immuunziekte. Ben je niet volledig bekend met alles wat erbij komt kijken? We hebben de belangrijkste begrippen verzameld in een overzicht.
Naar de T1D-basicsHoe ontstaat type 1 diabetes?
Zoals gezegd valt het immuunsysteem de insulineproducerende cellen bij type 1 diabetes aan. Deze cellen in de alvleesklier geven daarom geen insuline meer af om glucose om te zetten in brandstof voor het lichaam. Dit is anders dan bij type 2 diabetes.
Tot voor kort werd gedacht dat de auto-immuunreactie ontstond door een fout van het afweersysteem, maar uit recent onderzoek is gebleken dat het afweersysteem in actie komt omdat de insulineproducerende bètacellen een eiwit aanmaken dat niet geaccepteerd wordt.
Wat betekent dit?
Deze 'fout' in het lichaam, maakt dat mensen met type 1 diabetes zelf hun glucosewaarden stabiel moeten houden met insuline. Elke functie van het menselijk lichaam heeft brandstof nodig: insuline is dan ook essentieel om te kunnen leven. Je kan simpelweg niet zonder.
In het dagelijks leven meet iemand met diabetes dan ook regelmatig zijn bloedsuikerwaarde. Dat kan met een vingerprik, maar tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen hiervoor een glucosesensor: een apparaatje dat iedere vijf minuten de glucosewaardes meet met een
Hoe herken je type 1 diabetes?
Type 1 diabetes ontwikkelt zich vaak op jonge leeftijd, maar kan ook op latere leeftijd nog voorkomen. Als nog niet bekend is dat je type 1 diabetes hebt, komt je lichaam insuline tekort. Dit zorgt voor hoge bloedsuikerwaardes. Dit geeft verschillende symptomen, zoals vermoeidheid, extreme dorst, veel moeten plassen en plotseling gewichtsverlies.
Meer over de symptomen