Complicaties beperken
Complicaties beperken
De lichamelijke gevolgen van type 1 diabetes zijn groot. Veel mensen krijgen complicaties, bijvoorbeeld aan de ogen en nieren. Sommige mensen worden blind of krijgen nierfalen. De impact van deze fysieke problemen op de kwaliteit van leven is enorm. Met steun van JDRF kunnen wetenschappers internationaal onderzoek doen om deze complicaties te voorkomen en te beperken. Onderzoekers ontwikkelen behandelingen die oogziekten en nierfalen tegengaan.
Blindheid voorkomen
Retinopathie komt vaak voor bij mensen met type 1 diabetes. De kans op deze oogaandoening is groter bij mensen die al lang type 1 diabetes hebben en van wie de glucosewaarden vaak te hoog of te laag zijn. Bij deze aandoening is het netvlies in het oog beschadigd. Dit komt door lekkende bloedvaatjes. Als retinopathie niet goed behandeld wordt, kan iemand slechtziend of blind worden.
Met steun van JDRF vonden onderzoekers al meerdere medicijnen om retinopathie te behandelen. Deze medicijnen beperken beginnende oogproblemen. Maar wetenschappers zoeken meer manieren om retinopathie te behandelen. Ook voor mensen bij wie de aandoening al vergevorderd is. Daarnaast willen wetenschappers retinopathie voorkomen, zodat niemand nog bang hoeft te zijn om slechtziend of blind te worden door type 1 diabetes.
Nierproblemen vertragen
Nierschade bij type 1 diabetes noemen we diabetische nefropathie. Het is een van de meest verwoestende complicaties van de ziekte. Nefropathie ontstaat vaak door te hoge bloedglucosewaarden. De bloedvaten in de nieren raken beschadigd. Daardoor wordt de nierfunctie langzaam minder. In ernstige gevallen kan dit leiden tot nierfalen.
Nierproblemen bij mensen met type 1 diabetes worden steeds eerder opgespoord. Daarvoor wordt de hoeveelheid albumine, een speciaal eiwit, getest. Minder albumine kan wijzen op nefropathie. Wetenschappers ontdekten al medicijnen die de ontwikkeling van nierschade beperken. Maar ook voor mensen die al langer nierproblemen hebben, moet een oplossing komen. Daarom zet JDRF zich in voor een wereld waarin niemand meer nierschade krijgt door type 1 diabetes.
Hart- en vaatziekten beter behandelen
Hart- en vaatziekten zijn een veelvoorkomende complicatie bij mensen met type 1 diabetes. Naast andere risicofactoren zoals hoge bloeddruk, overgewicht en roken, zorgt ook een hoge bloedsuikerspiegel voor een grotere kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Te veel glucose in het bloed heeft invloed op de kwaliteit van de bloedvaten, en zorgt ervoor dat deze beschadigen. Hierdoor krijgen mensen met type 1 diabetes eerder hartproblemen, zoals een hartinfarct of hartfalen.
Het is dus van belang dat hart- en vaatziekten niet alleen in een vroeg stadium worden ontdekt, maar ook dat de behandeling van deze aandoening zo effectief mogelijk is. Wetenschappers zijn bezig om manieren te ontwikkelen waardoor de behandeling van hart- en vaatziekten verbeterd wordt, en zo goed mogelijk aansluit op het specifieke ziektebeeld van de individuele patiënt.
Meer over dit onderzoek in Nederland
Prof. dr. Bastiaan de Galan – Maastricht UMC+ / Radboudumc
Het onderzoek van prof. dr. Bastiaan de Galan richt zich specifiek op hypoglykemieën bij diabetes....
Meer wetenProf. dr. Hiddo Lambers Heerspink - UMCG
Onderzoek
Nierproblemen komen veel voor bij mensen met type 1 diabetes en zijn slecht te behandelen. Lambers Heerspink doet onderzoek n...