Prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink - UMCG

Onderzoek

Hiddo Lambers Heerspink met Marieke Samson en Henriette Bijl 1

Financiering door JDRF

2023-2024: USD 472.640

In 2022 is prof. dr. Lambers Heerspink een bedrag van bijna 1,2 miljoen toegezegd door JDRF. Lees er hier meer over.

Het onderzoek van prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink...

…gaat over niercomplicaties. Nierproblemen komen veel voor bij mensen met type 1 diabetes en zijn slecht te behandelen. Lambers Heerspink doet onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor nierziekten bij diabetes.

Waar staat het onderzoek?

In 2022 kende JDRF een subsidie van bijna 1,2 miljoen toe aan het onderzoeksteam van prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hiermee kijkt het team naar manieren om nierproblemen bij type 1 diabetes te voorkomen of de ontwikkeling van nierziekten te vertragen.

Wat gaat er gebeuren?

Het onderzoeksteam van prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink combineert twee medicijnen in een behandeling voor mensen met type 1 diabetes. De onderzoekers denken dat een combinatie de nieren beter beschermt dan het gebruik van deze middelen los van elkaar. Aan het onderzoek doen 36 deelnemers met type 1 diabetes mee.

Het gaat om een zogeheten SGLT1/2-remmer, een medicijn dat vaker gebruikt wordt bij nierproblemen. Dit medicijn zorgt ervoor dat mensen glucose en natrium uitplassen. Het tweede geneesmiddel is een zogeheten endothelinereceptor-antagonist (ERA). Dit medicijn wordt gebruikt om het vernauwen van bloedvaten te voorkomen.