Nieuws

Hiddo Lambers Heerspink krijgt bijna 1,2 miljoen dollar voor onderzoek naar nierziekte bij type 1 diabetes

Onderzoek

Prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink doet onderzoek naar het voorkomen van nierziekte bij type 1 diabetes. Nierproblemen komen veel voor bij mensen met type 1 diabetes en zijn slecht te behandelen. Daarom krijgt Lambers Heerspink bijna 1,2 miljoen dollar van JDRF. Met dit geld kan hij een nieuwe behandelmethode testen.

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink klinisch farmacoloog. Hij onderzoekt hoe we nierziekte bij diabetes kunnen voorkomen of de ontwikkeling van nierproblemen kunnen vertragen. De subsidie van JDRF gebruikt Lambers Heerspink om de combinatie van twee nieuwe geneesmiddelen op mensen met diabetes te testen.

Wat onderzoekt prof. dr. Lambers Heerspink?

Het gaat om een zogeheten SGLT1/2-remmer, een medicijn dat vaker gebruikt wordt bij nierproblemen. Dit medicijn zorgt ervoor dat mensen glucose en natrium uitplassen. Het tweede geneesmiddel is een zogeheten endothelinereceptor-antagonist (ERA). Dit medicijn wordt gebruikt om het vernauwen van bloedvaten te voorkomen.

Het onderzoeksteam van prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink combineert deze medicijnen in een behandeling voor mensen met type 1 diabetes. De onderzoekers denken dat een combinatie de nieren beter beschermt dan het gebruik van deze middelen los van elkaar.

Hoe ziet het onderzoek naar nierziekten eruit?

Aan het onderzoek doen 36 deelnemers met type 1 diabetes mee. Zij krijgen een aantal weken de SGLT1/2-remmer, een aantal weken de ERA en een aantal weken een combinatie van deze twee medicijnen. Na iedere periode wordt onder andere de urine en het bloed van de deelnemers getest. Zo wordt de gezondheid van hun nieren onderzocht.

Waarom is onderzoek belangrijk?

Mensen met type 1 diabetes krijgen vaak last van complicaties. Deze complicaties beïnvloeden de kwaliteit van leven en verminderen de mentale en fysieke gezondheid. Een betere behandeling van complicaties verbetert het leven van mensen met type 1 diabetes. Daarom financiert JDRF het onderzoek van prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink.

Doneer voor onderzoek