Type 1 diabetes vertragen

Type 1 diabetes vertragen

Veel mensen met type 1 diabetes hebben nog werkende bètacellen op het moment dat ze de diagnose krijgen. Hun lichaam maakt nog een kleine hoeveelheid insuline aan. Wetenschappers willen dit zo lang mogelijk laten duren. Daarom doen ze met steun van JDRF onderzoek naar hoe ze de auto-immuunaanval op bètacellen kunnen remmen en het verloop van type 1 diabetes kunnen vertragen.


Afremmen kort na de diagnose

Om de ontwikkeling van type 1 diabetes te remmen moeten wetenschappers de bètacellen beter beschermen. Of de immuunaanval moet op een andere manier tegengehouden worden.

In 2022 werd na jarenlange investeringen van JDRF wereldwijd een grote doorbraak bereikt op dit gebied. Het medicijn Teplizumab werd goedgekeurd voor gebruik door het Amerikaanse geneesmiddelenbureau FDA. Voor het eerst in de geschiedenis is er een therapie goedgekeurd die de ontwikkeling van de ziekte tot ongeveer twee jaar kan vertragen. Teplizumab kan gebruikt worden bij volwassenen en kinderen van 8 jaar en ouder die nog niet afhankelijk zijn van insuline, maar bij wie de bloedglucosewaarde al wel verandert door de auto-immuunaanval.

Lees meer over Teplizumab

Medicijnen voor andere aandoeningen

De behandelingen om type 1 diabetes te vertragen zijn bedoeld voor mensen die pas kort de diagnose type 1 hebben. Het gaat hierbij vaak om kinderen en jongeren, omdat veel mensen de diagnose al op jonge leeftijd krijgen. Hen wacht met de juiste behandeling een langer leven in goede gezondheid. Het verschilt per methode hoelang een behandeling effect heeft.

Onderzoek naar medicijnen om type 1 diabetes te vertragen, komen vaak voort uit wetenschappelijk onderzoek naar andere aandoeningen. Zo kan de oplossing voor type 1 diabetes liggen in gebruik van bestaande medicijnen voor ziekten als artritis.

Geef voor wetenschappelijk onderzoek

Met de juiste kennis kan type 1 diabetes vertraagd worden. Zo leven mensen met type 1 diabetes langer in goede gezondheid en wordt de kans op verwoestende complicaties van de ziekte verkleind. Maar wetenschappelijk onderzoek kost tijd en geld. Met jouw steun kan JDRF investeren in toonaangevend internationaal onderzoek om type 1 diabetes te vertragen.

Geef voor dit onderzoek