Lopend onderzoek

Prof. dr. Bart Roep – LUMC

Roep B 03

Financiering van JDRF in de laatste vijf jaar

2015-2016: € 331.484

Het onderzoek van prof. dr. Bart Roep...

… richt zich op de vraag waardoor de auto-immuunreactie bij type 1 diabetes ontstaat en hoe dit voorkomen kan worden. Als ontdekt wordt waarom de insulineproducerende bètacellen worden aangevallen, kunnen wetenschappers op basis daarvan verder zoeken naar een therapie om type 1 diabetes te voorkomen. Zo is de afgelopen jaren steeds meer bekend geworden over erfelijke aanleg en de aanval van afweercellen op insulineproducerende bètacellen bij type 1 diabetes.

Waar staat het onderzoek?

In de huidige praktijk worden auto-immuunziekten behandeld met afweeronderdrukkende medicijnen. Dit geeft een groter risico op infecties. Prof. Dr. Roep kijkt juist naar Vitamine D3 om afweercellen te behandelen. Vitamine D3 beschermt tegen type 1 diabetes en aandoeningen zoals het coronavirus. Breder onderzoek naar vitamine D3 kan dus voordelig zijn in de zoektocht naar een oplossing voor type 1 diabetes.

Wat gaat er nog gebeuren?

Op dit moment focust prof. dr. Roep zich in Californië op immuuntherapieën om mensen met diabetes te genezen. Het onderzoeksteam in Leiden bereidt ondertussen klinische trials voor. Het onderzoeksteam staat op het punt om daadwerkelijk een stap te zetten naar therapieën om type 1 diabetes te voorkomen en te genezen.

Wat je nog meer moet weten:

In 2013 ontving prof. dr. Bart roep de JDRF Netherlands Award for Scientific Excellence. In 2015 ontving hij de JDRF Grodsky Award. Beide prijzen kreeg hij voor zijn buitengewoon baanbrekende rol in onderzoek naar type 1 diabetes.

Tags: voorkomen