Lopend onderzoek

Dr. Arnaud Zaldumbide – LUMC

Arnaud Zaldumbide

Financiering van JDRF in de laatste vijf jaar

2017-2018: € 84.512
2018-2019: € 138.236
2019-2020: € 54.599
2020-2021: € 50.882

Het onderzoek van dr. Arnaud Zaldumbide...

… richt zich op het ontstaan van type 1 diabetes. Specifiek focus het onderzoek op het eiwitgehalte in bètacellen tijdens de ontsteking die het begin van type 1 diabetes markeert. Dit is belangrijk omdat bètacellen zelf bijdragen aan de vernietiging van het immuunsysteem door het afscheiden van een eiwit.

Waar staat het onderzoek?

In 2017 presenteerde dr. Zaldumbide samen met prof. dr. Roep een belangrijk onderzoek waaruit blijkt dat type 1 diabetes geen fout van het immuunsysteem is. De onderzoeksresultaten laten zien dat het een fout is van de bètacellen die een foutief eiwit produceren waar het immuunsysteem op reageert.

Het onderzoeksteam van dr. Zaldumbide bevestigt de rol van bètacelstress in het verloop van type 1 diabetes. Aangetoond werd dat het immuunsysteem een gestreste cel aanvalt en dat een moleculair mechanisme hierbij betrokken is. Hiermee kan dr. Zaldumbide concluderen dat stress een belangrijke factor is die de vernietiging van bètacellen bij type 1 diabetes versnelt.

Wat gaat er nog gebeuren?

In het onderzoek van dr. Arnaud Zaldumbide wordt de bètacel steeds verder ontleed. Zo brengt het onderzoeksteam een verscheidenheid aan eiwitten in beeld die tijdens ontstekingen worden geproduceerd. De resultaten van dit onderzoek moeten uiteindelijk leiden tot identificatie van biomarkers voor de ontwikkeling van type 1 diabetes en tot het definiëren van nieuwe doelen m.b.t. mogelijke immuuntherapieën om de vernietigde bètacellen te herstellen.

Tags: voorkomen