Expositie T1D de wereld uit

JDRF Nederland en Rijksmuseum Boerhaave sloegen in 2020 de handen ineen voor de pop-up tentoonstelling Type 1 diabetes de wereld uit. In deze multimediale presentatie leerden bezoekers van het museum in Leiden meer over type 1 diabetes, het leven met deze ziekte en de ontwikkelingen op wetenschappelijk gebied. Inmiddels is de expositie niet meer te bezichtigen in Rijksmuseum Boerhaave. Wel kan je onze bijbehorende podcast Type 1 diabetes de wereld uit nog beluisteren.

Expositie T1D de wereld uit

Over JDRF Nederland

JDRF Nederland zet zich in voor een wereld zonder type 1 diabetes. Dat doen we door het steunen van wetenschappelijk onderzoek naar een betere behandeling voor mensen die dagelijks leven met T1D én naar het voorkomen en genezen van deze ziekte. Meer dan 120.000 mensen in Nederland leven met T1D. Deze auto-immuunziekte heeft op ieder van hen een grote fysieke en psychische impact. Daarom is het van levensbelang dat wetenschappers onderzoek blijven doen naar type 1.

De tentoonstelling

Mensen met type 1 diabetes moeten altijd hun bloedsuikerwaarden in de gaten houden en bijsturen wanneer dat nodig is. Ook wetenschapsjournalist Diederik Jekel, die al sinds zijn zeventiende type 1 diabetes heeft. Het in de hand houden van zijn bloedsuiker is continu een uitdaging en heeft een voortdurende impact op zijn leven. Hoe moeilijk het is om hiermee te leven deelt hij in een multimediale presentatie.

In de pop-up expositie ervaarde bezoekers de dagelijkse impact van type 1 diabetes door in een vraag-antwoordspel met Diederik zelf belangrijke keuzes te maken in verschillende situaties. Nieuwsgierig? Bekijk hieronder de video voor een impressie van de tentoonstelling, waarom we deze expositie vanuit JDRF, Rijksmuseum Boerhave en Diederik Jekel zo belangrijk vinden.

Belang van samenwerken

Met de pop-up presentatie willen Rijksmuseum Boerhaave en Stichting JDRF Nederland bezoekers niet alleen bewust maken van de impact van type 1 diabetes op iemands leven, maar ook het belang onderstrepen van wetenschappelijk en toegepast onderzoek. In Nederland hebben ongeveer 120.000 mensen type 1 diabetes. Museumdirecteur Amito Haarhuis: “In de multimediale presentatie stonden bezoekers oog in oog met alledaagse situaties en moesten zij Diederik Jekel helpen. Zo kreeg wetenschap een menselijk gezicht. Dat past bij de visie van Rijksmuseum Boerhaave.”

Directeur van Stichting JDRF: Ingrid Wiechers: “ Tien jaar geleden is JDRF in Nederland opgericht door een ouder van een kind met type 1 diabetes. De impact van type 1 is ongekend groot op het dagelijks leven van kinderen en volwassenen. Deze tentoonstelling laat dat zien en waarom wereldwijd toponderzoek noodzakelijk blijft om type 1 de wereld uit te helpen.”

Naar Rijksmuseum Boerhaave

De expositie wordt mede mogelijk gemaakt door

JDRF streeft naar een wereld zonder type 1 diabetes (T1D). Wij financieren onderzoek om levens van mensen met type 1 diabetes te verbeteren en om genezing mogelijk te maken.

Geef voor onderzoek