Celstress voorkomen

Celstress voorkomen

Type 1 diabetes ontstaat doordat het afweersysteem de bètacellen aanvalt. Maar dat is niet de oorzaak van de ziekte. Die ligt bij de bètacellen zelf, zo ontdekten wetenschappers nog maar een paar jaar geleden. De bètacellen krijgen stress en maken daarom een foutief eiwit aan. Het afweersysteem accepteert dit eiwit niet en zet de auto-immuunaanval in. Hoe kan stress in de bètacellen worden voorkomen? Dat onderzoeken wetenschappers nu.


De plek van de stress

Hoe dichter we bij de oorzaak van type 1 diabetes komen, hoe sneller wetenschappers oplossingen voor de ziekte kunnen vinden. Onderzoekers ontleden daarom de bètacel. Ze kijken in welk stuk van de cel stress ontstaat. En welke eiwitten de bètacel daarna aanmaakt. Die eiwitten zorgen namelijk dat de bètacellen ineens gezien worden als niet-lichaamseigen door het afweersysteem.

Ook doen wetenschappers specifiek onderzoek naar medicijnen die stress in de bètacellen kunnen voorkomen. Dit kan een nieuw medicijn zijn, maar wetenschappers kijken ook naar bestaande medicijnen voor andere ziekten. Op dit gebied werken wetenschappers uit verschillende vakgebieden met steun van JDRF samen. Het gebruik van bestaande medicijnen is een groot voordeel, want die medicijnen zijn vaak al uitgebreid getest op veiligheid. Daarom kunnen wetenschappers een medicijn sneller uitproberen bij mensen met type 1 diabetes.

Nieuwe afstoting voorkomen

Maar de celstress aanpakken blijft ingewikkeld. De stress in de bètacellen ontstaat al ruim voordat iemand de diagnose type 1 diabetes krijgt. Daarom is het van belang dat wetenschappers de ziekte eerder op kunnen sporen. Nu komen kinderen en jongeren vaak met een extreem hoge bloedglucose in het ziekenhuis. De diagnose type 1 diabetes is dan definitief. Wetenschappers ontwikkelen betere manieren om mensen te screenen op stoffen die kunnen wijzen op type 1 diabetes.

JDRF investeerde eerder al in onderzoek dat aantoonde dat twee specifieke auto-antistoffen in het bloed wijzen op type 1 diabetes. Heeft iemand deze twee auto-antistoffen allebei? Dan is de kans bijna 100% dat iemand type 1 diabetes krijgt. Als er een manier is om bètacelstress te voorkomen, dan is de controle op auto-antilichamen essentieel.

Geef voor wetenschappelijk onderzoek

Met de juiste kennis kan type 1 diabetes vertraagd worden. Zo leven mensen met type 1 diabetes langer in goede gezondheid en wordt de kans op verwoestende complicaties van de ziekte verkleind. Maar wetenschappelijk onderzoek kost tijd en geld. Met jouw steun kan JDRF investeren in toonaangevend internationaal onderzoek om type 1 diabetes te vertragen.

Geef voor onderzoek