Onderzoek

Type 1 diabetes heeft een enorme impact op het leven van zo’n 120 duizend mensen in Nederland, waaronder 15 duizend kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Om deze verwoestende ziekte de wereld uit te helpen is wetenschappelijk onderzoek nodig. JDRF is toonaangevend in het verbinden van wetenschappers wereldwijd om met elkaar oplossingen te vinden voor type 1 diabetes. We financieren baanbrekend onderzoek naar de genezing van type 1 diabetes en betere behandelingen voor deze ziekte.

Onderzoek

Over type 1 diabetes

Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte, waarbij de bètacellen in de alvleesklier te weinig of geen insuline meer maken. Dat komt doordat de bètacellen een eiwit afgeven dat door het afweersysteem van het lichaam niet wordt geaccepteerd. Het afweersysteem maakt de bètacellen kapot met als gevolg dat het lichaam uiteindelijk geen insuline meer kan aanmaken.

Insuline is nodig om glucose in bloed om te zetten in energie. Zonder insuline krijgt het lichaam te weinig energie om dingen te doen. Bovendien stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed als er geen insuline is. Mensen met type 1 diabetes moeten daarom zelf insuline toedienen om hun bloedglucosewaarden in evenwicht te houden. De dagelijkse impact en de lichamelijke gevolgen van langdurig variërende bloedglucosewaarden zijn groot. Daarom financiert JDRF onderzoek naar genezing en betere behandeling van type 1 diabetes.

> Geef voor wetenschappelijk onderzoek