Nieuwe technologie

Nieuwe technologie

Technologische innovaties veranderen de behandeling van type 1 diabetes drastisch. Dat kan alleen door baanbrekend, internationaal onderzoek. Mensen met type 1 diabetes die een glucosesensor en insulinepomp gebruiken, hebben vaak stabielere glucosewaarden. Dit zorgt ervoor dat zij meer kans hebben om gezond oud te worden, zonder ernstige complicaties. JDRF investeert in wetenschappelijke innovatie, zodat mensen met type 1 diabetes meer kwaliteit van leven krijgen.


Kleinere insulinepompen en glucosesensoren

In 1963 lukte het de wetenschap voor het eerst een insulinepomp te maken. Sindsdien volgen de technologische innovaties elkaar in rap tempo op. Steeds meer mensen met type 1 diabetes kunnen een insulinepomp gebruiken. Dit geldt ook voor glucosesensoren, waarmee de glucosewaarde 24 uur per dag bij te houden is.

Maar deze apparaten maken type 1 diabetes ook zichtbaar. Het gebruik van technologie verbetert vaak de glucosewaarden, maar het kan ook een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. JDRF investeert in de ontwikkeling van kleinere insulinepompen en glucosesensoren die makkelijk in gebruik zijn. Daarmee wordt de impact van de behandeling van type 1 diabetes op het dagelijks leven steeds minder groot.

Glucosesensoren met ketonenmeting

Bij hoge bloedglucosewaarden kan je lichaam ketonen aanmaken. Ketonen zijn stofjes die je bloed verzuren. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Daarom meet iemand met type 1 diabetes niet alleen de glucosewaarden, maar soms ook de ketonen in het bloed of de urine. Dat gebeurt met een aparte meter.

CGM (continue glucose monitoring) maakt het meten van de bloedglucosewaarden eenvoudiger. JDRF wil investeren in de ontwikkeling van een glucosesensor die ook ketonen meet. Bij een hoge glucosewaarde is een extra meting van de ketonen dan niet meer nodig. Dit verhoogt de kwaliteit van leven van iedereen met type 1 diabetes.

Naar een kunstmatige alvleesklier

In een closed loop-systeem werkt een continue glucosesensor samen met een insulinepomp. De sensor meet de glucosewaarden. De pomp in een hybrid closed loop-systeem heeft een algoritme dat berekent hoeveel insuline iemand nodig heeft. Dit neemt mensen met type 1 diabetes veel denkwerk uit handen. Deze techniek is alleen mogelijk door jarenlang, intensief internationaal onderzoek naar loopsystemen.

De algoritmes in closed loop-systemen worden steeds nauwkeuriger. Dat kan alleen als onderzoekers hier tijd en geld in kunnen steken. JDRF helpt hen daarbij door te investeren in betere algoritmes. Door hard werk worden de systemen steeds beter en verandert een hybrid closed loop-systeem met de juiste technieken in een fully closed loop-systeem, oftewel: een kunstmatige alvleesklier. Hierbij neemt het systeem het dagelijks regelen van de glucosewaarden volledig over en komt de technologische genezing van type 1 diabetes steeds dichterbij.

MedTech

Technologie is van levensbelang bij type 1 diabetes. Daarom praat JDRF je tijdens MedTech bij over belangrijke innovaties. We organiseren dit gratis online event kort na de Advanced Technologies & Treatments for Diabetes (ATTD)-conferentie. Deze internationale diabetesconferentie vond in 2024 plaats van 6 tot 9 maart 2024 in Florence, Italië.

Meer informatie

Geef voor onderzoek naar oplossingen voor type 1 diabetes

Nieuwe technologie voor type 1 diabetes verbetert de kwaliteit van leven van mensen met type 1 diabetes. Maar wetenschappelijk onderzoek naar innovaties die de behandeling van deze ziekte verbeteren, kost geld. Met jouw steun kan JDRF investeren in internationaal, baanbrekend wetenschappelijk onderzoek.

Geef voor wetenschappelijk onderzoek