Webinars

Webinar Arnaud Zaldumbide 27 mei

Acties en Events

JDRF houdt je Up-to-Date tijdens de coronacrisis en dat doen we door middel van webinars met onderzoekers. Want ook in deze tijd is onderzoek naar type 1 diabetes belangrijk. Donderdag 27 mei om 20:00 uur vertelde prof. dr. Arnaud Zaldumbide over zijn baanbrekend onderzoek naar de oorzaak van type 1 diabetes en waarom dit niet ligt bij het immuunsysteem, maar aan je bètacellen. Bekijk hieronder het webinar terug.

Let op! Het webinar van dr. Zaldumbide is Engelstalig met Nederlandse ondertiteling. De vragen tijdens het webinar worden ook in het Engels behandeld.

Lang werd gedacht dat type 1 diabetes het gevolg was van een fout in het immuunsysteem. Samen met prof. dr. Bart Roep ontdekte dr. Arnaud Zaldumbide dat dit niet klopt. Het immuunsysteem doet bij type 1 diabetes wat het altijd doet, maar in de bètacellen in de alvleesklier gaat het mis. Door stress scheiden de bètacellen een verkeerd eiwit af, zo ontdekte Zaldumbide. Hier reageert het immuunsysteem op: het vernietigt de bètacellen die nodig zijn om insuline te produceren. Hoe dit precies in zijn werk gaat legt Arnaud Zaldumbide op 27 mei uit.

Arnaud Zaldumbide

Over Arnaud Zaldumbide

Dr. Zaldumbide is wetenschappelijk onderzoeker op de afdeling Cell & Chemical Biology van het Leids Universitair Medisch Centrum. In februari 2017 presenteerde prof. dr. Zaldumbide samen met prof. dr. Roep een belangrijk onderzoek waaruit blijkt dat type 1 diabetes geen fout van het immuunsysteem is. Inmiddels zet Zaldumbide stappen naar verdere toepassing van deze kennis, zodat de behandeling, genezing en preventie van type 1 diabetes afgestemd wordt per individu met type 1 diabetes.

Dit webinar bieden wij gratis aan. Maar wetenschappelijk onderzoek is niet gratis. Verander samen met JDRF type één naar type géén. Support jij ons ook?

Draag bij aan onderzoek