Type 1 diabetes genezen

Type 1 diabetes genezen

Wetenschappers doen overal ter wereld veelbelovend onderzoek naar het genezen van type 1 diabetes. Het doel? Een wereld zonder type 1 diabetes. Met jouw steun investeert JDRF in internationaal toonaangevend onderzoek dat het ontstaan van de ziekte tegenhoudt en mensen met type 1 diabetes kan genezen.

De afweerreactie stoppen

Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam geen insuline meer aanmaakt. Door tientallen jaren onderzoek weten we wat nodig is om type 1 diabetes te genezen. Dat komt doordat wetenschappers steeds meer ontdekten over hoe de ziekte ontstaat. In de alvleesklier zitten bètacellen. Deze cellen maken insuline. Bij type 1 diabetes geven de bètacellen een eiwit af dat het lichaam niet accepteert. Het afweersysteem ziet dit eiwit als niet lichaamseigen. Daarom maakt het de bètacellen kapot met als gevolg dat het lichaam geen insuline meer kan aanmaken.

Om type 1 diabetes te genezen moet die afweerreactie gestopt worden. Wetenschappers ontwikkelen methodes om te zorgen dat het afweersysteem de bètacellen met rust laat. Alleen dan heeft het nut om de bètacellen van iemand met type 1 te herstellen of te vervangen. Ook naar herstel en vervanging van bètacellen doen wetenschappers veel onderzoek.