Mentale last verlichten

Mentale last verlichten

Type 1 diabetes heb je 24 uur per dag, zeven dagen in de week. De psychische impact van de ziekte is enorm. Mensen met type 1 diabetes hebben meer kans op een depressie, eetproblemen en andere mentale klachten. De mentale last van type 1 diabetes was lang onderbelicht. Maar steeds meer wetenschappers doen onderzoek naar de mentale impact. Daaruit komen programma’s voort die mensen met type 1 diabetes steeds betere hulp bieden bij psychische problemen.


Complexe, psychische problemen

Voor veel mensen met type 1 diabetes eist de ziekte ooit haar tol. Eén op de vier mensen met diabetes krijgt in zijn of haar leven last van een depressie of depressieve gevoelens. Toch is de behandeling van de ziekte vooral gericht op het fysieke deel. De basis is het nauwkeurig controleren van de glucosewaarden en op tijd insuline toedienen. Dat deze dagelijkse handelingen buitengewoon veel impact hebben op het mentaal welzijn van mensen wordt vaak onderschat.

Psychische problemen bij type 1 diabetes zijn vaak complex. De mentale last wordt vaak over een langere periode opgebouwd. Dit kan zorgen voor stress, spanning en angst. Mentale problemen zijn vaak per persoon verschillend. De behandeling van psychische problemen zou dat ook moeten zijn. Wetenschappers onderzoeken daarom op internationaal niveau de verschillen tussen mensen met type 1 diabetes.

Mentaal welzijn en zelfzorg

Onderzoek naar de mentale impact van type 1 is van levensbelang. Maar voor goede behandelingen moeten we eerst nog veel meer leren over type 1 diabetes en het mentaal welzijn. Wetenschappers ontwikkelen daarom internationale standaarden, waarmee het welzijn beter in kaart wordt gebracht. Zorgverleners kunnen zo psychische problemen bij mensen met type 1 diabetes sneller ontdekken.

Daarnaast werken wetenschappers aan betere behandelingen, zodat voor ieder probleem een passende oplossing komt. JDRF investeert in deze onderzoeken. Ook brengen we de problemen van mensen met type 1 diabetes wereldwijd onder de aandacht bij opgeleide psychologen. Als zij meer kennis hebben van de ziekte, kunnen ze betere psychische ondersteuning bieden aan mensen met type 1 diabetes.

Geef voor wetenschappelijk onderzoek

Te veel mensen met type 1 diabetes krijgen psychische problemen. De dagelijkse, mentale last van de ziekte is enorm. Wetenschappers werken aan betere psychische behandelingen. Dit kost tijd en geld. Met jouw steun kan JDRF investeren in internationaal toonaangevend, wetenschappelijk onderzoek.

Geef voor wetenschappelijk onderzoek