Webinars

Webinar Bart Roep 30 april 2020

Acties en Events

JDRF houdt je Up-to-Date tijdens de coronacrisis en dat doen we met toffe webinars met onderzoekers. Want ook in deze tijd is onderzoek naar type 1 diabetes belangrijk. Tijdens het webinar vertelt een wetenschapper over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van type 1 diabetes.

Donderdag 30 april om 20.00 uur vertelde prof. dr. Bart Roep je alles wat je moet weten over een mogelijk diabetesvaccin en het immuunsysteem, wat zeer nuttig kan zijn in deze coronatijd. En dat vanuit Californië, ondanks het tijdsverschil!

Kijk hieronder het webinar terug.

Dit webinar bieden wij gratis aan. Maar wetenschappelijk onderzoek is niet gratis. Verander samen met JDRF type één naar type géén. Support jij ons ook?

Draag bij aan onderzoek

Het antwoord op vragen waar tijdens het webinar geen tijd meer voor was, vind je hier.

Roep B 03

Meer over de wetenschapper

Professor dr. Bart Roep heeft zijn hele carrière volledig gewijd aan het genezen van mensen met type 1 diabetes. Hij is pionier op het gebied van eilandjestransplantatie, stamceltherapie, gentherapie en immunotherapie bij type 1 diabetespatiënten. Momenteel is hij op avontuur in Californië om nieuwe immuuntherapieën versneld te ontwikkelen en naar de patiënt te brengen, terwijl zijn team in Leiden zich voorbereid op nieuwe klinische trials. In 2018 was hij bereid om voor JDRF tijd vrij te maken in zijn drukke agenda, om vragen te beantwoorden via Facebook. Lees hier het verslag van dat gesprek.

Vitamine D: wondermiddel voor diabeten?

De huidige klinische praktijk is dat auto-immuun en ontstekingsziekten met algemene afweer-onderdrukkende medicijnen worden behandeld, waardoor patiënten nu extra risico lopen bij infecties. Roep heeft gekozen voor vitamine D3 om afweercellen te behandelen. Laat vitamine D3 nu net mensen beschermen tegen type 1 diabetes en respiratoire ziektes (zoals het coronavirus). Daarbij zijn de risicogroepen om na coronavirusinfectie op de IC te belanden (gekleurde huid, obesitas) nu juist mensen met te lage vitamine D3 status. Roeps nieuwe therapeutische strategie zou dus wel eens een extra bonus kunnen opleveren voor mensen met T1D. In 2016 schreven wij al over zijn vitamine D3-onderzoek en in 2014 ontving hij 500.000 dollar van JDRF voor zijn onderzoek. In dit filmpje vertelt prof. dr. Roep wat hij precies onderzoekt.

Het programma van de webinars is onder enig voorbehoud. Het coronavirus brengt wat onzekerheden met zich mee. Het kan voorkomen dat we genoodzaakt zijn het programma op verschillende vlakken aan te passen. Als je je aangemeld hebt, brengen we je hiervan uiteraard op de hoogte.