Prof. dr. Bart Roep (LUMC) werkt al geruime tijd aan een genezing voor Type 1 Diabetes. In de afgelopen jaren heeft hij, met zijn onderzoeksteam, al veel ontdekkingen gedaan die allemaal hebben bijgedragen aan nieuwe ontwikkelingen en nieuwe onderzoeken naar een genezing voor Type 1 Diabetes. In zijn meest recente onderzoek test Prof. dr. Roep op mensen of vitamine D3 ervoor kan zorgen dat de afweercellen stoppen met de auto-immuunaanval.
Dit doet hij door de afweercellen uit het lichaam te halen, te behandelen met vitamine D3 en daarna terug te plaatsen in het lichaam. Dit zou ervoor zorgen dat de afweercellen niet langer de insulineproducerende bètacellen aanvalt. De eerste negen mensen zijn inmiddels behandeld met het vaccin van prof. dr. Roep en nu wordt gekeken welke effecten er plaats vinden. De verwachting is dat de behandelde afweercellen ervoor zorgen dat de auto-immuunaanval niet langer plaatsvindt en de insulineproductie weer op gang komt.
Eerder door JDRF gefinancierd onderzoek van prof. dr. Martin Gotthardt (Radboudumc) toonde namelijk aan dat de bètacellen niet helemaal kapot zijn, zoals eerst werd gedacht. Ze lijken zich te verschuilen en daardoor niet langer insuline te produceren. Het onderzoek van prof. dr. Gotthardt toonde aan dat de meeste mensen met Type 1 Diabetes nog behoorlijk wat bètacellen in hun alvleesklier hebben zitten. Als de auto-immuunreactie wordt weggenomen zouden de cellen dus weer hun werk gaan doen.
Op dit moment worden de resultaten van deze eerste ronde onderzoek afgewacht. De vervolgstap bij positieve resultaten is om het vaccin op een steeds grotere groep mensen te testen om te onderzoeken of iedereen hetzelfde op het vaccin reageert.
Dit onderzoek wordt gefinancierd door o.a. JDRF, Stichting DON en het Diabetes Fonds.