Archief

JDRF Nederland reikt nieuwe subsidie uit voor onderzoek naar Type 1 Diabetes in Nederland

T1D onderzoek in Nederland

S Smink

Gisteravond 8 februari reikte JDRF Nederland in Assen een subsidie uit aan dr. Sandra Smink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) voor haar onderzoek naar Type 1 Diabetes (T1D). In totaal krijgt zij voor een periode van drie jaar een bedrag van 175.000 euro voor haar postdoctorale onderzoek naar het creëren van een artificiële transplantatieplaats voor zogeheten eilandjes van Langerhans, ter behandeling van Type 1 Diabetes. Dr. Smink is werkzaam in het team van prof. dr. Paul de Vos die eind 2017 ook een subsidie ontving van JDRF Nederland. Het UMCG ontvangt daarmee van JDRF Nederland in totaal subsidie ter waarde van ruim 800.000 euro voor hun onderzoek naar Type 1 Diabetes.

Type 1 Diabetes is een auto-immuunziekte waarbij de bètacellen in het lichaam onvoldoende insuline aanmaken, waardoor glucose die via voeding in het bloed terechtkomt niet opgenomen wordt in je lichaamscellen. Door nieuwe insulineproducerende cellen te transplanteren kan dit behandeld worden; op dit moment is er echter geen goede transplantatieplaats beschikbaar in het menselijk lichaam. Dr. Smink richt zich op het ontwikkelen van een artificiële transplantatieplaats: een techniek waarbij insuline producerende cellen van een donor in een supportstructuur in het lichaam worden geplaatst en daar de functie van de defecte bètacellen bij Type 1 Diabetes overnemen.

De ontwikkeling van zo’n artificiële transplantatieplaats gaat gepaard met veel onderzoek naar alle factoren die hierin een rol spelen, zoals de keuze van het juiste materiaal, maar ook bijvoorbeeld de bloedtoevoer naar de supportstructuur. Dr. Smink onderzoekt hoe de ontwikkeling van nieuwe bloedvaten in en rond de transplantatieplaats zo snel mogelijk kan plaatsvinden. De bètacellen hebben deze bloedtoevoer nodig om te kunnen overleven. Alleen dan nemen ze de functie over van de bètacellen die in de alvleesklier niet langer werken.

Een goed werkende transplantatieplaats kan ervoor zorgen dat mensen met Type 1 Diabetes niet langer zelf verantwoordelijk zijn voor het reguleren van hun bloedglucosespiegel, maar dat deze functie volledig wordt overgenomen door het systeem. Op dat moment hoeven zij niet langer insuline toe te dienen en hun bloedglucosewaarde te meten, en wordt ook de kans op korte- en langetermijncomplicaties aanzienlijk kleiner.

Over T1D

In Nederland hebben circa 150.000 mensen T1D, onder wie zo’n 15.000 kinderen en jongvolwassenen. T1D is een auto-immuunziekte met levenslang ingrijpende gevolgen. Bij T1D maakt het lichaam geen insuline aan waardoor de bloedglucosespiegel niet meer wordt geregeld. Hierdoor ontstaat het risico op ernstige complicaties, zoals hart-, oog- en nieraandoeningen, zenuwbeschadigingen en beroertes. Mensen met T1D moeten constant nauwlettend hun bloedglucosespiegel in de gaten houden en dagelijks meerdere malen insuline-injecties toedienen, of moeten 24/7 een insulinepomp aan het lichaam dragen.

Over JDRF

JDRF is wereldwijd de leidende organisatie als het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar het genezen, voorkomen en behandelen van Type 1 Diabetes (T1D). Sinds de oprichting in 1970 heeft JDRF ruim 2,0 miljard dollar aan T1D-onderzoek gefinancierd in 27 landen, waarvan meer dan 20 miljoen euro in Nederland. Hiermee heeft JDRF bijgedragen aan nagenoeg alle wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van deze ziekte. Vanaf eind 2010 heeft Nederland een eigen JDRF-vestiging. Met de resultaten van vandaag draagt JDRF bij aan de hoop voor morgen. Een wereld zonder T1D.