Mensen

Ontmoet de ambassadeurs

JDRF

Maarten ridder 2

Dr. Maarten B.T. de Groot (1965) was voorheen voorzitter van JDRF Nederland. Hij is gasthoogleraar aan VU Amsterdam School of Business & Economics en wetenschappelijk directeur van het VU Center for Enterprise Family Research. Daarnaast is hij voorzitter van single-family office Eligius. In 2021 promoveerde hij met zijn proefschrift “De code gekraakt: Het draait bij welvaartsbehoud niet om geld, een onderzoek naar sociaal kapitaal in ondernemende families”. Eén van de conclusies van het promotieonderzoek? Filantropie is onderdeel van de succesformule om als familie meerdere generaties rijk te blijven.

Maarten is door Z.K.H. Koning Willem-Alexander in 2020 onderscheiden tot ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’ voor zijn bijdragen aan de medische wetenschap door het creëren van medisch wetenschappelijk onderzoeksconsortia, het oprichten van JDRF in Nederland, en het mede-vormgeven van de internationale research agenda naar een wereld zonder type 1 diabetes.

Maarten studeerde kwantitatieve bedrijfseconomie en complementeerde zijn opleiding aan Harvard en Insead. Hij werkte in Amsterdam, Londen en Hong Kong als portefeuille strategist bij Pacific Investments Group. Voordat hij in 1996 de VermogensGroep, Nederlands grootste multi-family office, mede oprichtte, werkte hij bij Credit Suisse in Frankfurt op het gebied van corporate & institutional banking. In 2008 heeft hij het bedrijf verkocht aan UBS waarna hij enkele jaren in het bestuur van die bank zat.

Maarten woont in Amsterdam en heeft drie kinderen. In 2007 werd bij zijn zoon Merijn type 1 diabetes vastgesteld. Maarten heeft JDRF Nederland opgericht. Hij is Director-Emeritus en lid van de Global Mission Board van JDRF International in New York.

Alexander RK 289x300

Alexander Rinnooy Kan is een Nederlandse wiskundige en hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Rinnooy Kan groeide op in Den Haag. Hij studeerde Wiskunde aan de Universiteit Leiden en haalde een kandidaat in Econometrie aan de Universiteit van Amsterdam. Rinnooy Kan ging in 1977 naar Erasmus Universiteit Rotterdam waar hij in 1980 hoogleraar Operationeel Onderzoek werd. In 1983 werd hij benoemd tot directeur van het Econometrisch Instituut en in 1986 benoemd tot rector magnificus van de EUR. Sinds 9 juni 2015 is Rinnooy Kan lid van de Eerste Kamer. Rinnooy Kan kreeg in 2012 type 1 diabetes.

Jvdh 200x300

Jorien van den Herik is een Nederlands zakenman en oud-voorzitter van de voetbalclub Feyenoord. In 1984 kwam hij binnen bij Feyenoord als geldschieter, voor de transfers van diverse spelers naar De Kuip. In 1988 werd hij voorzitter van de Beheerstichting en in die hoedanigheid in 1989 president van Stadion Feyenoord NV. In april 1991 werd van den Herik penningmeester van de Stichting. In 1992 werd Van den Herik voorzitter van Feyenoord, waar hij tot 2006 is gebleven. Van den Herik heeft een kleindochter met type 1 diabetes. Zij heet Nikki en is een van de jeugdambassadeurs van JDRF Nederland. In 2013 ging Nikki namens JDRF Nederland naar het Children's Congress in Washington.

Mdb 300x263

Mirjam de Blécourt is advocaat-partner bij Baker & McKenzie. De Blécourt studeerde rechten aan de Universiteit Leiden en begon in 1990 bij Baker & McKenzie. Van 2003 tot 2007 en van 2011 tot 2013 was ze lid van het bestuur van de advocatenfirma. Mirjam representeert grote multinationals en specialiseert zich in arbeidsrecht. Ze heeft in de afgelopen jaren tientallen prijzen gewonnen voor haar werk, waaronder awards voor beste advocaat op het gebied van arbeidsrecht van Europa in 2011 en 2012. De Blécourt is getrouwd en heeft twee zoons. De Blécourt heeft een familievriendin met type 1 diabetes.

Danique Reidsma vierkant

Danique Reidsma is hockeyspeelster en ambassadeur voor JDRF: “Toen ik twee jaar geleden plotseling chronisch ziek werd, stond ik binnen anderhalve maand weer fit op het hockeyveld bij dames 1 van LOHC en promoveerden we, haalde ik alsnog de bachelor Bestuurskunde, startte ik aan een eerste baan op de Tweede Kamer én aan een master, die ik nominaal afrondde. Mijn motto is daarom ook: ik kan alles nog, behalve insuline maken."

Jordy kuiper

Jordy Kuiper is professioneel basketballer en ambassadeur van JDRF. "Mijn reis met diabetes begon op 8-jarige leeftijd toen ik erg ziek werd en de diagnose diabetes type 1 kreeg. Mijn eerste vraag aan de dokter was of ik nog kon blijven basketballen. Hij gaf direct aan dat het absoluut mogelijk was, maar dat ik er wel heel hard voor moest werken. Met die mindset ben ik mijn basketbaldromen achterna gegaan. Nu, 17 jaar later, ben ik net klaar met mijn tweede jaar als professional. Ik heb vijf jaar lang op het allerhoogste niveau in de NCAA in Amerika gespeeld en daar twee kampioenschappen gewonnen."