Nieuws

JDRF gaat verder onder de naam Breakthrough T1D

Nieuws

Campagnebeelden

JDRF International, de wereldwijd toonaangevende organisatie die zich inzet voor onderzoek naar type 1 diabetes (T1D), heet voortaan Breakthrough T1D. Dit heeft de organisatie vandaag bekend gemaakt. De missie blijft onveranderd: streven naar het behandelen, voorkomen en genezen van type 1 diabetes door baanbrekend wetenschappelijk onderzoek te financieren, én het dagelijks leven van mensen die leven met T1D makkelijker helpen maken.

Breakthrough T1D heeft vandaag de nieuwe naam gelanceerd in de Verenigde Staten. Nederland zal, net als de andere lokale afdelingen van JDRF (Australië, Canada, Israël en het Verenigd Koninkrijk) in de komende maanden geleidelijk overgaan op de nieuwe naam.

Oorspronkelijk staat JDRF voor Juvenile Diabetes Research Foundation en werd in 1970 in de Verenigde Staten opgericht door ouders van kinderen met type 1 diabetes. Deze auto-immuunziekte zorgt ervoor dat de alvleesklier weinig tot geen insuline aanmaakt. Vroeger werd gedacht dat de aandoening zich alleen in de kindertijd ontwikkelt en het werd daarom ook wel ‘jeugddiabetes’ genoemd. Inmiddels is bekend dat type 1 diabetes zich op elke leeftijd kan ontwikkelen. Om te benadrukken dat de organisatie zich inzet om doorbraken te realiseren voor iedereen met type 1 diabetes, is gekozen voor de nieuwe naam Breakthrough T1D.

Koploper internationaal onderzoek naar type 1 diabetes

"Al meer dan 50 jaar loopt onze organisatie voorop op het gebied van type 1 diabetes onderzoek en belangenbehartiging. Het is een eer om CEO te zijn op dit ‘breakthrough’ moment nu de organisatie een naam aanneemt die onze gemeenschap en prioriteiten nog beter weerspiegelt," aldus Aaron J. Kowalski, PhD, CEO van Breakthrough T1D. "Als volwassene en wetenschapper die leeft met type 1 diabetes geloof ik dat onze nieuwe naam zal helpen om de betrokkenheid en steun van de hele gemeenschap te versterken terwijl we toewerken naar de genezing van type 1 diabetes."

“Met deze nieuwe naam staat onze wereldwijde missie onmiskenbaar op de voorgrond. Dit biedt ons de mogelijkheid ons werk ook in Nederland nog beter zichtbaar te maken”, zegt Diederik Veldkamp, directeur van JDRF Nederland. “Het bevorderen en versnellen van doorbraken van internationaal wetenschappelijk onderzoek en het bijeenbrengen van partijen die de onderzoeksresultaten omzetten in oplossingen die het dagelijks leven van mensen met T1D makkelijker maken, vormt de essentie van ons werk. Onze nieuwe naam Breakthrough T1D doet daar volledig recht aan.”

Over Type 1 Diabetes (T1D)

Wereldwijd leven bijna 9 miljoen mensen met T1D, een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat de alvleesklier weinig tot geen insuline aanmaakt. Dit leidt tot afhankelijkheid van insulinetherapie met een risico op complicaties op de korte en lange termijn, waaronder schade aan de nieren, ogen, zenuwen en het hart. In bijzondere gevallen is T1D zelfs levensbedreigend. Voeding en leefstijl spelen geen rol in het ontstaan van T1D. Hoewel de oorzaken nog niet volledig bekend zijn, denken wetenschappers dat zowel genetische factoren als omgevingsfactoren een rol spelen. Er is op dit moment nog geen volledige genezing van T1D.