JDRF MedTech 2024
Op 21 maart organiseerden we het online event MedTech. Hierbij zijn veel kijkersvragen over de ontwikkelingen op het gebied van technologie rondom type 1 diabetes behandeld, waarvan we er een aantal hier verzamelden. Een selectie van de vragen die niet aan bod kwamen, legden we voor aan dr. Inge Van Boxelaer, endocrinoloog bij AZ Sint-Lucas Gent, gespecialiseerd in diabetestechnologie.
Is of komt er een koppeling tussen AndroidAPS (AAPS) en bewegingsapps?
Die koppeling kan gemaakt worden. Naast informatie uit een continue glucosemeter (CGM) kan AAPS ook data uit bewegingssensoren halen. Je kunt de app koppelen aan een smartwatch met een stappenteller en hartritmesensor, en AAPS deze informatie laten gebruiken om je insulinepomp automatisch de juiste hoeveelheid insuline af te laten geven. In principe kun je op deze manier alles wat een effect heeft op je bloedsuikerspiegel aan AAPS meegeven om dat mee te wegen in de berekening van je insulinebehoefte. Het is wel zo dat je veel zelf zult moeten instellen om dit werkend te krijgen. Gelukkig zijn er een aantal Facebookgroepen met ervaren gebruikers die anderen hier graag mee helpen, zoals Looped-NL-BE en AAPS Users (Engelstalig).
Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van infusiesets, bijvoorbeeld voor mensen bij wie de canule vaak in een bloedvat zit?
De grootste ontwikkeling op dit moment zijn infusiesets die langer kunnen blijven zitten dan drie dagen. Medtronic heeft een infusieset op de markt gebracht die pas na zeven dagen gewisseld hoeft te worden, en Tandem is bezig zo’n infusieset te ontwikkelen. Ook wordt er gewerkt om patchpompen langer dan drie dagen mee te laten gaan.
Dat een canule (holle buis die bij medisch handelen in het lichaam wordt gebracht om onderzoek te doen, vocht af te nemen, medicamenten toe te dienen of de functie van een orgaan te beïnvloeden, red.). in een bloedvat terecht komt en daarom vervangen moet worden, komt helaas soms voor. Wanneer dit vaak gebeurt, kan het helpen om de lengte van de canule aan te passen. Een andere tip is om de huid vooraf even met een ijsblokje te koelen. Dan heb je een kleinere kans om een bloedvat te raken.
Zijn er sensoren die langer dan 7 tot 15 dagen blijven werken?
Er is pas laten zien dat de sensor van Senseonics, de Eversense, een jaar kan blijven zitten. Sinds vorig jaar was dat al zes maanden. Dit is een sensor die in de arm geïmplanteerd wordt. Je hebt daarnaast een losse transmitter die je op de huid plakt, maar die je er op elk moment af kunt halen en weer terug kunt plakken. De versie van de sensor die zes maanden meegaat, is goedgekeurd om te gebruiken in combinatie met een insulinepomp. Nadeel is wel dat je deze sensor nog vaak moet kalibreren met een vingerprik, hoewel ze bezig zijn de frequentie hiervan flink te verlagen.
Voor de niet-implanteerbare sensoren is 15 dagen echt wel het maximum. Dexcom werkt aan een sensor die zo lang meegaat, en de Libre 2+ gaat ook 15 dagen mee. Die limiet heeft ermee te maken dat na die tijd de betrouwbaarheid van de sensor kan verminderen. Het is mogelijk om met opensource-apps deze sensoren meerdere keren te herstarten waardoor ze 21 tot 28 dagen mee kunnen gaan. Je moet je er dan wel van bewust zijn dat de waardes die je ziet mogelijk onbetrouwbaar zijn, en dit met vingerprikken goed in de gaten houden. De fabrikanten kunnen na zo’n herstart geen garantie meer geven over de nauwkeurigheid.
Is er zicht op standaardisering, zodat je elke pomp aan elke sensor kunt koppelen?
Een verplichting aan sensor- en pompfabrikanten om hun producten allemaal dezelfde taal te laten spreken, ligt niet in de lijn der verwachtingen. Je zou dan immers de fabrikanten verplichten om hun intellectuele eigendom—hun eigen goede algoritmes—te delen, ook met de concurrent. Wel is de verwachting dat de meeste pompen die nu al met sensoren communiceren met een breder aanbod gaan werken. Een uitzondering hierop is Medtronic, omdat zij naast de pomp ook een sensor aanbieden, en het dus tegen hun verdienmodel in gaat om ook andere sensormerken met hun pomp te laten koppelen. Maar bij bedrijven zoals Tandem, Insulet, CamDiab/Ypsomed en Diabeloop zie je wel de interesse om met zoveel mogelijk sensoren te gaan koppelen.
In de VS is er inhaleerbare insuline op de markt die zeer snel werkt (Afrezza). Is er zicht op of deze insuline ook naar Nederland komt?
Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat Afrezza naar Nederland komt. Of en wanneer dat gaat gebeuren, hangt af van wat de fabrikant besluit, en of dat financieel haalbaar is. Het is bijvoorbeeld de vraag of zorgverzekeringen deze insuline zullen vergoeden. Je neemt Afrezza bovenop de insuline die je inspuit, niet als vervanger hiervan. Het kan goed zijn dat zorgverzekeringen niet willen betalen voor een tweede insulinesoort naast de insuline die je al vergoed krijgt.
Afrezza heeft zeker voordelen. Het werkt echt sneller dan de insuline die je onderhuids inspuit: binnen een minuut zit het in je bloed, en na 12 minuten begint het te werken. Maar er zitten ook nadelen aan. Zo kan het longproblemen veroorzaken, en mogen mensen die roken of net gestopt zijn met roken en mensen met longziektes het niet gebruiken. Daarnaast is de dosering beperkt tot vier, acht en twaalf eenheden insuline.