Ruimte om een vrij kind te zijn met de FreeStyle Libre 3 sensor

Leven met T1D

Laurens en Pieter

Bij de zevenjarige Laurens werd op zijn vierde jaar diabetes type 1 gediagnosticeerd, wat een enorme impact had op hemzelf en natuurlijk ook op zijn ouders. Zijn vader Pieter de Bruijn vertelt: “Hij is nu zeven jaar oud, leeft al drie jaar met diabetes en natuurlijk weet iedereen dat Laurens niet alles kan. Zijn leven met een FreeStyle Libre 3 sensor is nu wel ‘normaal’ geworden en hij heeft de ruimte om een vrij kind te zijn.”

Vanaf de eerste dag dat diabetes bij Laurens is geconstateerd wilden zijn ouders een sensor voor hem. Voor vader Pieter, IT’er van beroep, voelde dat het meest logisch. “Die eerste dag waren er 27 prikken en 1 bloedafname. Dat wilden we pertinent niet blijven doen. Je wilt informatie, want daar kun je op sturen. Daar kun je dingen mee doen.”

Ervaring met FreeStyle Libre

Een ziekenhuis dichtbij huis (Zeeuws-Vlaanderen) zou een logische keuze zijn, maar toch koos het gezin daar niet voor. “We kozen we voor een ziekenhuis een uur verder rijden, omdat ze daar de keuze voor een sensor boden. Als IT’er wist ik: je wilt iets hebben dat met je meedenkt. Niet alleen die pen, dat prikken iedere keer is vervelend. Na drie jaar diabetes bij Laurens en verschillende type sensoren te hebben geprobeerd, hebben we nu het FreeStyle Libre 3 systeem dat voor ons vele pluspunten kent.”

Eén van die pluspunten voor Laurens is de ingekorte opstarttijd van de sensor. “Bij een vorige sensor moesten we tot twee uur wachten na het plaatsen voor een meting. Dan was je al drie uur bezig voordat alles weer op orde was. De FreeStyle Libre is al na een uur gereed. Dat is fijn, ook al is een uur lang geen meting voor Laurens nog geen drama.” Ook de goede hechting van de sensor op Laurens’ arm is een voordeel, “de sensor blijft twee volledige weken goed zitten”, vertelt zijn vader.

Geen onderbrekingen meer

“Een ander voordeel van de FreeStyle Libre 3 is de mindere compressiedip als Laurens in zijn slaap op z’n arm gaat liggen. Vroeger gingen dan alle nachtelijke alarmen af, maar daar is nu geen sprake van. Ook omdat de sensor zelf kleiner is. Die nachtelijke onderbrekingen zijn nu wel verleden tijd. Net als de onderbreking bij de zwemles. In het verleden moest ik zelf halverwege controleren of alles nog ok was. Maar nu met zijn telefoon aan de badrand komen de metingen nog steeds goed door en krijgen we voldoende informatie over zijn waarden. Dat geeft ongelooflijk veel rust.”

Laurens

Makkelijker schoolleven

Het schoolleven is voor Laurens nu een stuk makkelijker geworden. “Met de pomp in combinatie met de FreeStyle Libre gaat het toedienen van insuline nu helemaal automatisch” vertelt zijn vader, die voorheen elke dag om twaalf uur langs moest gaan om zijn zoon een dosis te geven. “De juf kijkt mee, maar Laurens doet alles. Hij kiest zelf zijn fruitmomentje en of dat fruit mag zijn met een hoog suikergehalte, of iets anders. Rond het middaguur boost ie zelf voor de lunch en zo komt Laurens de hele dag door. Soms is het met traktaties lastig. Hij weet dat hij die niet zomaar kan aannemen. Tegelijkertijd weet Laurens ook dat de traktatie wel kan als zijn glucoseniveau laag genoeg is. Uiteindelijk is een traktatie dan een uitstel of timing dingetje. Dat snoep komt alsnog wel. Het is kenmerkend voor hoe hij omgaat met zijn diabetes. Hij kan er heel goed mee dealen. Zoveel anders als het leven van andere kinderen is het ook weer niet. Als je maar continu op de hoogte bent. Dat is dankzij de sensor.”

Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door Abbott.

Disclaimers:

  • De hier gedeelde meningen zijn van Pieter, en vertegenwoordigen niet noodzakelijk die van Abbott. De verstrekte informatie is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies. Individuele symptomen, situaties en omstandigheden kunnen verschillen. Raadpleeg je arts of gekwalificeerde zorgverlener met betrekking tot je aandoening en de juiste medische behandeling.
  • De FreeStyle Libre-3 app is alleen compatibel met bepaalde mobiele telefoons en besturingssystemen. Bekijk www.FreeStyleLibre.com voor meer informatie over apparaatcompatibiliteit en besturingssystemen. Om glucosegegevens te kunnen delen is registratie bij LibreView vereist.
  • FreeStyle Libre systeem is geïndiceerd voor gebruik bij mensen met diabetes van 4 jaar en ouder. Voor kinderen van 4-12 jaar is een verzorger van ten minste 18 jaar oud verantwoordelijk voor toezicht, beheer en hulp bij het gebruik van het FreeStyle Libre-systeem en het interpreteren van de metingen.